Zengan Metal, makina parkurunu genişletmeyi hedefliyor

Firma, üretimini yaptığı ürünlerini 2016 yılında Avrupa'ya ihraç etmeyi planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dilek FİDAN

KAYSERİ - Maden sektöründe faaliyet gösteren Zengan Metal, İran'da kurulan Sane Rooy Zanja firmasının Türkiye ortaklığı olarak faaliyet gösteriyor. Firma, bünyesinde bir flotasyon tesisi kurarak, üretmiş olduğu ham cevheri konsantre yapıp, hem yurt içinde hem de yurt dışında satmayı hedefliyor. Firma, üretimini yaptığı ürünlerini 2016 yılında Avrupa'ya ihraç etmeyi planlıyor.

İran'daki Sane Rooy Zanja firmasının Türkiye ortaklığı olarak faaliyet gösterdiklerini söyleyen Zengan Metal San.Tic.Ltd. Şti  Firma Müdürü Sabri Kılınç, "Firmamızı 2013 yılında kurduk. 2014 yılında ise Kayseri'nin Yahyalı ilçesindeki maden sahasını devralarak üretime başladık. Zengan Metal olarak İran'daki fabrikamızda  üretmiş olduğumuz külçe çinko, levha ve toz çinkonun ithalatını yapıp yurt içi ve yurt dışına pazarlıyoruz. Firma olarak ilk önce çinko külçe üretimi yaparak satışına başladık. Böylece  şirket ciromuzu 4.5 milyon dolara yükselttik. Üretim çalışmalarımızı bitirdikten sonra 2015 yılında cevher üretimine başladık. 6 ay gibi süre içerisinde ise yaklaşık 4 bin  ton kurşun çinko ham cevherini  ürettik. Bu durumda hem şirketimizi büyüttük ,hem de ülke ekonomisine katkıda bulunduk" dedi. Kılınç,"Zengan Metal olarak sadece maden ve endüstri sektöründe hizmet vermiyoruz. Uluslararası makina üzerinde ithalat ve ihracat yapıyoruz. Maden üretimi için şu ana kadar yapmış olduğumuz yatırımların toplam bedeli 1.5 milyon doları buldu. Yatırımını planladığımız yıkama ve flotasyon tesislerimiz ile şirketimize ve ülkemize büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz" diye ekledi. 

Kılınç,"Şirketimiz üretmiş olduğu ham cevherin yüzde 20'sini iç pazara, kalan yüzde 80' lik kısmını ihracata ayırıyoruz. Şuan ihracatımızı İran ve Çin ülkeleriyle gerçekleştiriyoruz. 2016 yılında Avrupa pazarına açılarak ürünlerimizi daha geniş alanda pazarlamayı istiyoruz" diye konuştu.

2016 yılı yatırım planlarından bahseden Kılınç, "Arazi alım ve tesis kurulum yerini bitirdikten sonra  yıkama tesisi için (kırma yıkama ve öğütme) makinaları almayı istiyoruz. Tesis ve makina kurulumlarını tamamıyla Türkiye'deki firmalara satmayı hedefliyoruz "dedi.

Sektörün sorunlarına değinen Kılınç şöyle dedi:

"Madencilere teşvik verilmemesi, harç ve izinlere büyük rakamlar alınması sektörümüzün karşılaştığı en büyük sorun. Teknoloji çağındayız ama hala dışarıya bağımlı kalarak bütün metal külçeleri ithal etmek zorunda kalıyoruz. Ham cevheri biz üretip sıkıntı ve riskini biz çekiyoruz ama sefasını başka ülkeler çekiyor. Sebebi  ülkemizdeki enerjinin çok pahalı olması. Biz Zengan Metal olarak, ne kadar olumsuzluk olursa olsun hedeflerimizden vazgeçmeyerek izabe tesisini kurup ülkemizde külçe çinko üretimini gerçekleştirmeyi istiyoruz" diye konuştu.