Türkiye bize özür borçlu

Jerusalem Post, 1942 yılında Karadeniz"de batan "Struma" gemisi olayını, "Türkiye, "Struma’ İçin Bize Bir Özür Borçlu" başlıklı bir makale irdeledi. Malakede Likud milletvekili Feiglin’in başlattığı kampanyaya da yer verildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


KUDÜS – İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun kanlı Mavi Marmara baskını konusunda Türkiye’den özür dilemesinin ardından tazminat müzakerelerinin başlamasına kısa bir süre kala İsrail’de 1942 yılında Karadeniz’de batan, "Struma" gemisi ile ilgili bir kampanya başlatılması dikkat çekiyor.

Jerusalem Post gazetesince yayınlanan bir makalede Romanya’daki faşist rejimden kaçıp Filistin'e gitmek isteyen yüzlerce Yahudiyi taşıyan "Struma" gemisinin motorunun bozulmasından sonra Türk makamlarınca yanaştırıldığı Türkiye’nin sahillerinden birkaç ay sonra "zorla denize açılmasına zorlanmasının" ardından battığı anlatılıyor.

"Türkiye, ‘Struma’ konusunda Bize Bir Özür Borçlu" başlığının kullandığı makalede sadece iki kişinin kurtulduğu kaydedilen "Struma" gemisinin batışı için "Filistin’e kaçak göç tarihinin en kötü trajedisi", "2. Dünya Savaşı sırasında Türklerin karıştığı utanç verici olay", "Türkler onları ölüme gönderdi" gibi savlar dile getiriliyor.
Bu arada, makalede Netanyahu’nun başında bulunduğu koalisyonun en büyük ortağı Likud’un milletvekillerinden Moşe Feiglin, Facebook’ta "Struma" olayını, "Türklerden bir Özür Talebi" başlığı altında kaleme aldı.
"Gerçek budur ki bizim bir özüre ihtiyacımız yok. Finansal tazminata da yok" diyen Feiglin, ancak Yahudilerin hatırlamayı bildiklerini belirtikten sonra "Bu sözleri okuyanlar Türkçe biliyorlarsa lütfen bir kopyasını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a göndersin ki o da, utancı paylaşabilsin" ifadelerini kullandı.