100 kişinin 12.4’ünün tasarrufu var

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Ülke genelinde kentlerde yaşayan her 100 kişinin 12.4’ünün tasarrufu (birikimi) var. Tasarrufu olanların sayısı geçen yıla göre de geçen aylara göre de geriledi.

Tasarrufu olamayanlara sorulduğunda alınan cevaplar gösteriyor ki, tasarruf yapamayan her 100 kişinin 62’si, yeterli geliri olmadığı için tasarruf yapamıyor.   

Tasarruf yapamayan her 100 kişinin 14’ünün borcu var.

Gereksiz alışveriş yaptıkları için tasarrufları olmadığını söyleyenler ise, tasarrufu olmayan 100 kişinin sadece 3’ü.

Görülüyor ki, sorun gelir yetersizliği ve borç yükü. Tabii ki geliri yetmeyenin, borcu olanın tasarruf etmesi mümkün olamaz.

Tasarruf, ertelenmiş tüketimdir. İnsanların tasarruf edebilmeleri için, yaşamlarını sürdürmeye yetecek kadar gelirlerinin olması gerekir. İnsanlar, önce karınlarını doyurur, giyinir, kuşanır, çocuklarını okutur, sonra artan gelirleri var ise onu biriktirir.

Tasarruf ülke ekonomisinin ana kaynağıdır. Bu nedenle ülke genelinde tasarruf oranının artırılması beklenir.

Şimdilerde ekonomi politikalarının hedefi, ülke genelinde milli gelirin yüzde 20’si dolayından yüzde 12’ler dolayına düşen tasarruf eğilimini artırmaktır.

Her 100 kişinin sadece 12.4’ünün tasarrufu var. Tasarrufu olmayanlara, gelecekte tasarruf imkanı bulup bulamayacakları sorulduğunda sadece yüzde 25.7’si ümitli konuşuyor. Halbuki geçmişte 100 kişinin 60.2’si, geçen yıl bu aylarda 100 kişinin 34’ü, “Belki tasarruf etme imkanım olur” diyebiliyordu.

Hayat şartları her ailede tasarruf imkanlarını azaltıyor. Ama anlaşıldığı kadarı ile çocuklu ailelerde tasarruf imkanı daha sınırlı.

Çocuğu olan her 100 ailenin sadece 9’u, çocuksuz ailelerin sadece 18’i tasarruf yapabiliyor. Geçmişte çocukluların yüzde 14’ü, çocuksuzların yüzde 20’si tasarruf edebiliyordu.

Tasarrufu olanların  birikimlerini nerelerde sakladıkları da önemli. Araştırma gösteriyor ki,  halkımız tasarruflarını yastık altında saklamaya devam ediyor. Tasarruf sahiplerinin yüzde 26’sı tasarruflarını altın ve yüzde 14’ü TL veya döviz olarak yastık altında tutuyor. Finans sistemi dışında saklıyor.

Tasarruflarını bankalarda sakladıklarını söyleyenler 100 tasarruf sahibinin yüzde 38’i. Yüzde 22’si vadeli, yüzde 10’u vadesiz hesapları tercih ediyor. Yüzde 6’sı döviz mevduat hesabı açtırmış. Tasarruf sahiplerinin yüzde 16’sı bireysel emeklilik hesaplarını, yüzde 4’ü hisse senetlerini, yüzde 2’si fon hesaplarını tercih ediyor.

Bir uyarı yapmakta yarar var. Bu araştırmada tasarrufların rakamsal dağılımı değil, ankete katılanların cevaplarının dağılımı veriyor. 
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018