16 milyar dolar doğrudan yatırım bekleniyor

YASED Başkan Vekili Akın Kozanoğlu'nun verdiği bilgilere göre; Türkiye'ye uluslararası doğrudan yatırım girişi bu yıl 16 milyar dolara ulaşabilir. Enerji, finans, sağlık, gayrimenkul ise öne çıkan sektörler...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkan Vekili Akın Kozanoğlu, Türkiye'ye yönelik uluslararası doğrudan yatırım (FDI) girişinin 2014'te 16 milyar dolara ulaşabileceğini; sektörel bazda ise enerji, finans, sağlık ve gayrimenkulün öne çıkmasını beklediklerini söyledi.

Kozanoğlu, YASED'in Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü'nün (UNCTAD) "2014 Dünya Yatırım Raporunu" açıkladığı, ancak raporun içeriğinin saat 2000'ye kadar ambargolu olduğu tanıtım toplantısında Türkiye'ye yönelik yaptığı değerlendirmede şöyle konuştu: "İlk dört ayda Türkiye'ye uluslararası doğrudan yatırım girişi bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 46 artışla 5.1 milyar dolar olarak gerçekleşti. İlk dört aydaki girişler ve Türkiye'nin küresel doğrudan yatırım girişlerinden aldığı yüzde 1'lik payı koruyacağı varsayımı altında 2014'te Türkiye'ye yönelik uluslararası doğrudan yatırım girişi 16 milyar dolara ulaşabilir."

Kozanoğlu, Irak başta olmak üzere, jeopolitik risklerin yatırım girişlerinde olumsuz etki yaratıp yaratmayacağı ile ilgili soru üzerine ise, "Bölgede hareketlilik sürüyor. Ama bu bölgede bugüne kadar da hep riskler vardı. Bu riskler olmasa zaten Türkiye yıllık 40 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım çekebilirdi. Dolayısıyla önemli ölçüde etkileyeceğini düşünmüyorum" diye konuştu.

Kozanoğlu, mevcut trend doğrultusunda 2014'te FDI girişinde sıfırdan yatırımların birleşme ve satın almalara göre daha fazla olmasını beklediklerini söyledi.

Kozanoğlu Türkiye'ye yönelik uluslararası doğrudan yatırım girişlerinde enerji, finans, sağlık ve gayrimenkul sektörlerinin öne çıkmasını beklediklerini belirtti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir