16 milyar liralık çek karşılıksız çıkabilir

Güvenli Ticarette Yeni Ufuklar Toplantıları'nın ilki Adana'da gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Euler Hermes Türkiye Genel Müdürü Özlem Özüne Özüner, bu yıl 16 milyar TL’lik çekin karşılıksız çıkabileceği konusunda firmaları uyardı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NAZİRE HİÇYAKMAZER

ADANA - Euler Hermes Türkiye Genel Müdürü Özlem Özüner, yılın ilk yarısında karşılıksız çeklerde yüzde 3.8 artış yaşandığını söyledi. Alacakların bir şirketin bilançosunun yaklaşık yüzde 40’ını oluşturduğu bilgisini veren Özüner, bu yıl 16 milyar TL’lik çekin karşılıksız çıkabileceği konusunda firmaları uyardı. 

DÜNYA Gazetesi ve Euler Hermes’in ortaklaşa düzenlediği ‘Güvenli Ticarette Yeni Ufuklar’ toplantılarının ilki Adana’da gerçekleştirildi. DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünü üstlendiği Adana Hilton Oteli’ndeki toplantıda Euler Hermes Türkiye Genel Müdürü Özlem Özüner ile DÜNYA Gazetesi yazarı Dr. Rüştü Bozkurt birer sunum yaptı. Konuşmasında ticareti ve ticari alacakları güven altına alacak yöntemleri anlatan Özüner, Euler Hermes olarak hizmet verdikleri alacak sigortası konusunda da bilgi verdi. Özüner, alacak sigortasının iflas, ödeme aczine düşülmesi, faturanın vadesinde ödenmemesi, açık hesap, mal mukabili gibi durumlarda teminat sağlayan bir risk yöntemi olduğunu söyledi. Savaş, nükleer riskler, alıcı ve satıcı arasındaki ticari ihtilaf hallerinin teminat dışı olduğunu belirten Özüner, “Alacak sigortası kullananların 3’te biri bizi tercih ediyor ve dünya çapında 52 binden fazla müşterimiz var. Ayrıca Standart&Poor’s tarafından verilen AA- kredi notuna sahibiz ve dünyanın en büyük alacak sigortası firmasıyız” dedi. Alacakların bir şirketin bilançosunun yüzde 30-40’ını oluşturduğu bilgisini veren Özüner, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu nedenle her ölçekten şirket için sabit kıymetler kadar alacaklarının sigortalanması da çok önemli. Alacak sigortası, üç fonksiyonlu bir ürün. Yani, hem alacağı güvence altına alıyor, hem riski önlüyor, hem de riskin gerçekleşmesi durumunda tazminat olarak ödüyor. Bu ürünün şirketlere sunduğu en önemli avantajlardan biri cirolarını artırma ve işlerini büyütme şansı sunması. Alacak sigortasının sunduğu diğer avantajlar arasında uygun maliyetli olması, bankaların alacak sigortası bulunan şirketlere daha kolay kredi vermesi ve yeni müşterilere yapılan satışların artması yer alıyor. Ek olarak, alacak sigortasından faydalanan şirketler bilgi, analiz, tahsilat maliyetleri gibi yüklerden de kurtuluyor.” 

Karşılıksız çekte yüzde 3.8 artış 

Euler Hermes’in, müşterilerine alacak sigortasının yanı sıra yerel veriler ve raporlar sunarak karar verme sürecinde yardımcı olduğunu anlatan Özüner, “40 milyon şirketin finansal bilgilerinin yer aldığı veri tabanı ile ihracat ve ithalatın dünya çapında nabzını tutuyor, risklerin sağlıklı bir şekilde değerlendirilebilmesini sağlıyor. Euler Hermes Grubu’nun dünya çapında sigortaladığı ticari işlem hacmi 789 milyar euro değerinde” dedi. 

Şubat 2012’de çıkan çek yasasının ardından yaşanan süreci de değerlendiren Özüner, 2014 yılının ilk yarısında karşılıksız çeklerde yüzde 3.8 artış olduğunu ve bu yıl 16 milyar TL’lik çekin karşılıksız çıkma ihtimalinin olduğunu ifade etti.

Fırsat eğiliminde birçok madde var 

Güvenli Ticarette Yeni Ufuklar Toplantısı’nda fırsat yaratan eğilimler hakkında bilgi veren DÜNYA Gazetesi Yazarı Dr. Rüştü Bozkurt, bilgi toplumu, güç odağının kayması, kentleşme, orta sınıfın büyümesi, sessiz devrim inovasyon ve uyum entelektüeli gibi başlıkların fırsat eğiliminde belirleyici faktörle olduğunu söyledi. Piyasa yapıcı kuruluşların önemine de değinen Bozkurt, “Ölçek ekonomisinin erişilebilirliği, küçük ve orta ölçekli şirketlerin esnekliği ve hızı, ayrıntılı bilgilerinin gücü, iş istihbaratının artan önemi, kurumsal gözetim ve denetimin etkisi, destek, hizmet ve işlem maliyetlerinin azaltılması gibi faktörler piyasa yapıcı kuruluşların önemini ortaya koyuyor” diye konuştu.

Adana’da sanayi son 10 yılda geriledi

Adana ile ilgili temel bulguları açıklayan Özlem Özüner, kentteki tarımsal üretimin ekonominin lokomotifi olduğunu söyledi. Özüner, “Türkiye’nin tarımsal üretiminin yüzde 7.8’i bu bölgeden karşılanıyor. Türkiye’nin 500 büyük firmasının 12’si Adana’da. Ayrıca Adana 142 firma ile Türkiye’de en fazla yabancı yatırım çeken 4. bölge olmayı başardı. Ama bu verilere ve Türkiye’nin en büyük OSB’sine sahip olmasına rağmen Adana son 10 yılda sanayide gerilemeye başladı. 55 fabrika kapandı. Adana Ticaret Odası verilerine göre kentte sadece geçen yıl 1071 ticari işletmenin kapısına kilit vuruldu. Beş yılda tam 5 bin 900 işletme kapatıldı” dedi. Adana’nın en çok ihracat yapan 10’uncu şehir olduğunu ifade eden Özüner, dışarıya satışta en fazla payı tekstil, kimya, gıda, metal ve makine sektörlerinin aldığını sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir