165 kişiye 'ahlaklı hacker' eğitimi

Türk Standartları Enstitüsü (TSE), özel laboratuvarda 'beyaz şapkalı hacker' eğitip sertifika veriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İBRAHİM EKİNCİ

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) kurduğu özel laboratuvarda ‘beyaz şapkalı hacker’ eğiterek sertifika veriyor. Şimdiye kadar ‘ağ kategorisi’nde 81, ‘web kategorisi’nde 84 kişiye sertifika verildi. Talepler kamu-özel birçok kurumdan geliyor. Bazı şirketler özel grup eğitimi talep ediyor. 

İşte ve günlük hayatta işlemler internet ortamına kaydıkça bilgi ve işlem güvenliği de giderek önem kazanıyor. Sık sık ‘şu kadar kişinin bilgisi ele geçirildi’ haberleri geliyor. Şirketler de bu tür kötü niyetli sızmalara karşı hem sistemlerini test etmek hem de karşı koymak için ‘hacker’ istihdam etmeye, personellerine eğitim vermeye yöneliyor. 

Bu konudaki sertifikalandırma yetkisi TSE’de. ‘Beyaz Şapkalı’ veya ‘Etik Hacker’ların yetiştirilmesi TSE Yazılım Test ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı tarafından, Ulaştırma Bakanlığı’nın hazırladığı Siber Güvenlik Eylem Planı’na göre yürütülüyor. Beyaz Şapkalı Hackerlar TSE’nin hazırladığı eğitim programına katılıp yazılı ve uygulamalı sınavlara giriyor. Bu iş için yapılması planlanan ‘Capture the Flag (CTF) Laboratuvarı’ hazır hale getirilmiş durumda. 

Kurum yetkililerinin verdiği bilgiye göre, eğitim ve sınavlar Ağ Güvenliği ve Web Güvenliği olarak 2 alana ayrılıyor. Bu yılın mayıs ve haziran aylarında TSE’de yapılan eğitimlere 130 kişi katıldı, 90 kişi sınava katıldı ve ağ kategorisinde toplam 71 kişiye stajyer sızma testi uzmanı sertifikası, 6 kişiye kayıtlı sızma testi uzmanı sertifikası, 4 kişiye de sertifikalı sızma testi uzmanı sertifikası verildi. Web kategorisinde ise 72 kişi stajyer sızma testi uzmanı sertifikası, 11 kişi kayıtlı sızma testi uzmanı sertifikası, 3 kişi de sertifikalı sızma testi uzmanı sertifikası almaya hak kazandı. Eylül ve ekimde 44 kişi daha eğitime katıldı. Kasım-aralık dönemi için de 21 kişilik bir eğitim grubu daha var. Bu kişilerin sınavları da aralık ayının son haftası yapılacak. 

TSE yetkilileri, “Devletten, özel sektörden hangi kurumların eğitim talep ettiği” sorumuzu, “Kurum, şirket, kişi isimlerini veremedikleri” gerekçesiyle açıklamadı. 

En çok talep bilişimden

TSE yetkililerinin açıklamasına göre, hacker eğitimi talebi daha çok bilişim ve bilgi güvenliğiyle ilgili sektörlerden geliyor. 

TSE eğitim duyurusu yapıyor veya kurumlar, şirketler, kişiler başvurabiliyor. Kurumların, şirketlerin özel grup eğitim isteği uygunluk durumuna göre karşılanabiliyor. Eğitime girecek tüm kişilerden adli sicil kaydı isteniyor. Eğitimden önce gizlilik sözleşmesi, iş etiği ilkeleri gibi sözleşmeler imzalanıyor. Sızma Testi Uzmanlığı’na ‘Beyaz Şapkalı Hacker’ deniliyor. Bu kişilere eğitimleri 3 grup halinde düzenlendi. Birinci grup eğitim 22 Eylül-2 Ekim, ikinci grup eğitim 13 Ekim-22 Ekim arasında verildi. Üçüncü grup eğitim 25 Kasım-4 Aralık arasında verilecek. Kontenjanı dolmuş durumda. Sınavları ise 22- 26 Aralık arasında yapılacak. 

Eğitim ücreti bin 500 lira 

Eğitim ve sınavlar yılın belli dönemlerinde devam edecek. Eğitimler genel itibariyle 8 gün sürüyor. 8 günlük paket eğitim ücreti bin 550 TL+KDV. Ayrıca doküman inceleme ücreti 200 TL, sınava girmek isteyenler için teorik sınav ücreti 200 TL, uygulamalı sınav ücreti 500 TL, sertifika ücreti ise 300 TL. Lise ve üniversite öğrencileri için yüzde 50, kamu kurumu çalışanları için de yüzde 25 indirim uygulanıyor.

zxxzxzx.png