20 yılda 5.2 trilyon $ havaya harcanacak!

Boeing'in Mevcut Piyasa Görünümü raporunda (CMO) 2014-2033 arasında küresel çapta 36.770 adet yeni uçak talebi olacak. Hem adet hem de parasal büyüklük olarak en büyük talep Asya Pasifik'ten gelecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küresel havacılık pazarı bir yandan daha ekonomik modellere yönelirken, bir yandan da büyük çaplı siparişlere hazırlanıyor. Amerikan havacılık devi Boeing, hava taşımacılığında önümüzdeki 20 yılın pazar ve trendlerine yönelik kapsamlı bir rapor açıkladı. Yeni uçak talebi tahminlerinin geçen yıla göre yüzde 4.2 yükseltildiği rapora göre, hava yolu şirketlerinin gelecek 20 yıldaki toplam uçak siparişlerinin 36 bin 770 adete ulaşacağı öngörülüyor. Bu siparişlerin toplam tutarının da 5.2 trilyon doları bulacağı belirtiliyor. Boeing Ticari Uçaklar Pazarlama Başkan Yardımcısı Randy Tinseth, "Bu piyasa güçlü ve dayanıklı. Yeni ve daha verimli uçakların hizmete girmesiyle, hava taşımacılığındaki büyüme, istediği yere istediği zamanda uçmak isteyen müşteriler tarafından belirleniyor" dedi. 

Tinseth'e göre, bu yılki tahminin itici gücünü, düşük maliyetli havayollarının devam eden yükselişine paralel en hızlı büyüyen ve en dinamik segment olması beklenen tek koridorlu uçak pazarı oluşturuyor. Bu segmentte, 25.680 yeni uçağa ihtiyaç duyulacak. Havacılık devi Boeing önümüzdeki 20 yıl içinde yeni uçak talebinin, geçen yılki tahmine kıyasla yüzde 4.2 artış göstererek 36.770 adet olmasını öngörüyor. Şirketin Londra'da açıkladığı yıllık Mevcut Piyasa Görünümü raporunda (CMO), bu yeni uçakların toplam değeri 5.2 trilyon dolar olarak tahmin ediliyor. Boeing Ticari Uçaklar Pazarlama Başkan Yardımcısı Randy Tinseth, "Bu piyasa güçlü ve dayanıklı. Yeni ve daha verimli uçakların hizmete girmesiyle, hava taşımacılığındaki büyüme, istedikleri yere istedikleri zamanda uçmak isteyen müşteriler tarafından belirleniyor" dedi. Bu yılki tahminin itici gücünü, düşük maliyetli havayollarının devam eden yükselişi sonucunda en hızlı büyüyen ve en dinamik segment olması beklenen tek koridorlu uçak pazarı oluşturuyor. Bu segmentte, 25.680 yeni uçağa ihtiyaç duyulacak. Bu rakam, bu tahmin raporundaki toplam uçak sayısının yüzde 70'ini oluşturuyor. Tinseth, "Yüksek sipariş ve teslimat rakamlarına baktığımızda, tek koridorlu uçak pazarının kalbini 160 koltuklu modellerin oluşturduğunu görüyoruz. Pazar büyüklüğünün gelmekte olduğu bu noktanın, ağ esnekliği ve maliyet etkinliğinin buluştuğu nokta olduğu kesin. Yeni Nesil 737-800 ve yeni 737 MAX 8, bu orta büyüklükteki pazarda müşterilerimize en yüksek gelir potansiyelini sunuyor" dedi.

Boeing, öncülüğünü 787-8 ve 787-9 Dreamliner gibi 200300 koltuklu küçük geniş gövdeli uçakların yaptığı çift koridorlu uçak segmentinde, 8.600 yeni uçağa ihtiyaç duyulacağını öngörüyor. Bu yılki tahmine göre, talebin çok büyük uçaklardan 787-10 ve yeni 777X gibi yeni, verimli, çift motorlu uçaklara yönelmesi bekleniyor. Tinseth, sözlerine şöyle devam etti: "Endüstrinin en kapsamlı geniş gövdeli uçak serisi ile müşterilerimizin bugün ve gelecekte ihtiyaçlarını karşılayabileceğimize inanıyoruz"
Boeing raporuna göre, 20142033 arasında en fazla uçak talebi Asya Pasifik'ten gelecek. İkinci sırada Avrupa, üçüncü sırada Kuzey Amerika geliyor. Parasal büyüklük olarak bakıldığında en büyük talebin 2 trilyon doların üzerinde bir değerle yine Asya Pasifik ve 1 trilyon doların üzerinde bir değerle Avrupa'dan geleceği tahmin ediliyor.

Üç trend öne çıkıyor

CMO raporuna göre gelecek 20 yılda havacılıkta üç trend öne çıkıyor; pazarda güçlü büyüme sürecek, yolcular istdiği zaman istediği yere seyehat edecek, tek koridorlu uçaklar en hızlı büyüyen ve en dinamik segment olacak. 737-800 büyüklüğündeki tek koridorlu uçaklar pazarın kalbini oluşturacak. Ortalama koltuk sayısı ise 160 olacak. Raporda koltuk sayılarındaki değişimi gösteren grafikte menzili 1000 milin üzerindeki uçaklarda ortalama koltuk sayısının 2010 yılından sonra 150'nin üzerine çıktığına dikkat çekilirken, menzili 2000-3000 mil aralığında olan ve 2000'li yılların başında 170'e yaklaşan ortalama koltuk sayısının da 160'a doğru yön değiştirdiği görülüyor. Rapora göre gelecek 20 yılda 4 bin yeni pazar karşımıza çıkacak. Düşük maliyetli havayolu şirketleri hızlı büyümelerini sürdürecek. Rapora göre hava taşımacılığında büyüme pazarlara göre farklılık gösterecek. 2014-2033 döneminde Asya Pasifik bölgesinin kendi içindeki uçuşlarda RPK (Ücretli Yolcu Kilometre ) yıllık ortalama yüzde 6.3 artış gösterecek. Çin'de büyümenin yıllık yüzde 6.6, Ortadoğu-Asya Pasifik uçuşlarında yüzde 5.3, Avrupa-Asya Pasifik uçuşlarında yüzde 5.3 büyüme kaydedilecek. Dünyada ortalama büyüme ise yüzde 5 olarak öngörülüyor.

Airbus, Farnborough'da rekor kırdı

Geçtiğimiz günlerde yapılan Farnborough Havacılık Fuarı'nda Airbus, 75 milyar dolar değerinde 496 adet uçak siparişi aldı. Bu, hem uçak sayısı hem de değeri bakımından Airbus'ın, bugüne kadar Farnborough Havacılık Fuarı'nda elde ettiği en yüksek sipariş hacmi. A330neo'nun lansmanı ile başlayan fuar, ana müşterilerden gelen 33.2 milyar dolar değerinde 121 adet A330neo siparişlerinin duyurulması ile devam etti. AirAsia X, 13.8 milyar dolarlık 50 A330-900neo siparişi ile en çok sipariş veren müşteri oldu. Tek koridor sınıfında, Airbus'ın A320 Ailesi, 39 milyar dolar değerinde 363 adet sipariş topladı. 34.4 milyar dolar değerinde 317 adet A320neo ve A321neo siparişi alındı. Airbus COO'su John Leahy: "Farnborough Havacılık Fuarı'nda hem A330neo hem A320neo aileleri için rekor sayıda sipariş aldık ve bu da, düşük maliyetli-verimli uçaklara olan talebin ne kadar fazla olduğunu açıkça göstermektedir. Hem tek koridorlu hem geniş gövdeli modeller için, sanayinin küresel ‘barometresi' olarak kabul edilen leasing şirketlerinden gelen yüksek talep, önümüzdeki yıllarda havayollarının sürdürülebilir büyümesi için kapasite ihtiyaçlarına olan uzun vadeli güvenin göstergesidir" şeklinde konuştu.