2013'te gazete ve dergilerin yayın bölümlerinde çalışan sayısı azal

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

2013 yılında ülke genelinde 3 bin 100 gazete yayınlandı. 
Bunların sadece 180’i ulusal gazete. Ulusal gazeteler ülke genelinde dağıtılan, okunan gazeteler. 

Şimdilerde hemen her yerleşim yerinde bir veya birden çok yerel gazete yayınlanıyor. Birkaç yerleşim bölgesi için yayınlanan bölgesel gazeteler var. 

Yerel olarak yayınlanan gazete sayısı 2 bin 812, bölgesel yayınlanan gazete aysısı 107 dolayında. 

Ülkede yayınlanan gazetelerin yüzde 6’sı ulusal, yüzde 94’ü yerel ve bölgesel gazete. Türkiye genelinde 3 bin 100 gazete yayınlanıyor ama bunların sadece 480’i günlük yayın yapıyor. Kalanı haftalık veya daha uzun sürede yayınlanan gazeteler. Yayınlanan gazetelerin yüzde 90’ı siyasi içerikli gazeteler. 

Yerel ve bölgesel gazete sayısının fazlalığının arkasında, ulusal gazetelerin ülkenin değişik köşelerinde olan biteni sayfalarına taşımamalarının büyük etkisi var. 

İnsanlar yaşadıkları şehirde, yaşadıkları bölgede olan biteni daha iyi takip etmek arayışında. İşte bunun sonucu yerel, bölgesel gazetelerin sayıları da artıyor, yerel ve bölgesel TV kanallarının sayıları da artıyor. 

Ülke genelinde yayınlanan gazete sayısı 3 bin 100 iken, dergi sayısı 4 bin 58. Dergilerin 2 bin 359’u ulusal. Kalanı yerel ve bölgesel dergi. 

Siyasi, güncel ve haber içerikli dergi sayısı 302. Bu dergileri edebiyat ve tarih, bilim, bileşim ve teknik, eğitim ve spor, ekonomi, ticaret ve finans içerikli dergiler izliyor. 

Gazete ve dergilerin yayın bölümlerinde 51 bin 843 kişi çalışıyor. Bir yıl önce çalışan sayısı 54 bin 798 iken çalışan sayısında bir yılda yüzde 5.5 gerileme oldu. 

Yayın bölümünde çalışanların yüzde 35’i kadın, yüzde 65’i erkek. Görülüyor ki, basın sektörü erkek egemen bir durumda.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018