2015, “Haldun Taner Yılı” olacak

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

2015 senesi, öyküleriyle ve tiyatro yapıtlarıyla edebiyatımızın kilometre taşlarından biri olan, yarattığı tiyatro oyunları hâlâ güncelliğini koruyan Haldun Taner’in 100. doğum yılı... 

“Keşanlı Ali Destanı”, “Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım”, “Sersem Kocanın Kurnaz Karısı”, “Ayışığında Şamata”, “Huzur Çıkmazı” gibi unutulmayan oyunların; “Şişhaneye Yağmur Yağıyordu”, “Konçinalar”, “Yalıda Sabah” gibi her daim okunan öykülerin yazarının 100. doğum senesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın önerisi, TÜRKSOY üyesi ülkeler kültür bakanlarının kararıyla “Haldun Taner Yılı” olarak kutlanacakmış... 

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş “Burada esas amaçlanan Haldun Taner ve onun ölümsüz eserleri vasıtasıyla Türkiye’nin tiyatro geçmişini, tiyatro sanatını tanıtmak ve tiyatro alanında ülkelerimiz arasında var olan mevcut işbirliğini güçlendirmektir. Kuşkusuz ki Haldun Taner’in eserlerinin diğer Türk cumhuriyetlerinin repertuvarlarına dahil edilmesi mevcut işbirliğimizin güçlenerek gelişmesine fırsat sunacaktır. Tiyatro alanında TÜRKSOY üyesi ülkeler arasında uzun süredir devam etmekte olan bir işbirliği mevcut. Bu işbirliği TÜRKSOY’a üye ülkeler Tiyatro Yöneticileri Kurulu tarafından başarıyla yürütülmektedir. Önümüzdeki yıl bu tür etkinliklerde Haldun Taner ismini daha çok duyacağız.” diye konuşmuş. 

“2015 Haldun Taner Yılı” kapsamında, uluslararası bir piyes yarışmasının yapılması da kararlaştırılmış. 

“Haldun Taner Yılı”nın açılışının 2015’in ilk günlerinde Ankara’da yapılması planlanıyormuş. Doğduğu ay olan Mart başında ise 2015 Türk Dünyası Kültür Başkenti olan Merv şehrinde, geniş katılımlı bir açılış olacakmış. Bu açılış sırasında Haldun Taner’in bir eseri ilk kez Türkmenistan’da sanatseverlerle buluşacak, yıl boyunca tüm Türk cumhuriyetlerinde eserlerinden temsiller gerçekleştirilecekmiş. 

Haldun Taner’in 100. yaşının görkemli bir biçimde kutlanması için bir yazı kaleme almayı düşündüğüm şu günlerde gelen bu bilgiler, beni çok sevindirdi. Onun anısına bir saygı gecesi gerçekleştirmenin onurunu yaşamıştım 5-6 yıl kadar önce. Beşiktaş Belediyesi için 10 yıldır düzenlediğim “Ustalara Saygı” toplantılarının 2009 yılındaki ilk etkinliği, “Haldun Taner’e Saygı” gecesi olmuştu. 

Etkinliğe Ataol Behramoğlu, Doğan Hızlan, Gülriz Sururi, Mete Akyol, Selçuk Erez, Suna Selen, Şara Sayın’ın da aralarında bulunduğu edebiyatçılar, sanatçılar ve dostları katılarak Haldun Taner’i sevenlerine anlatmışlardı... 

Ülkemizde kabare sanatının da yaratıcılarından olan Haldun Taner için hazırladığım gecede, Bilge Şen ve Esin Afşar, ustanın yapıtlarından klasikleşmiş tiyatro şarkılarını seslendirmişlerdi. Etkinlikte, Can Yücel’in Haldun Taner’in ardından yazdığı şiire Burçak Çöllü’nün (piyano) yaptığı beste de Burçak Demir (çello) ve Bengi Özboyacı (vokal) tarafından seyircilere sunulmuştu.

 Adına bir öykü ödülü de bulunan Haldun Taner ustanın hikâyelerinden seçme bölümler de Gülsen Tuncer ve Hakan Gerçek tarafından okunmuştu. 
Ustalara Saygı gecesine sanatçının eşi Demet Taner de katılmış ve master tezi olarak hazırladığı Haldun Taner belgeseli ve Keşanlı Ali Destanı’nın unutulmayan bölümlerinden sahneler de gösterilmişti… Gecenin tüm görüntüleri sanki dünmüş gibi belleğimde. Onunla Moda’da, Selim İleri’nin annesinin yaşadığı evin penceresinden ettiğimiz sohbetleri de hiç unutmadım. 

İyi ki doğdunuz Haldun Taner, iyi ki sizi her daim okuyoruz...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar