2015 yılı sınırları, indirim ve istisna tutarları

Recep BIYIK
Recep BIYIK VERGİ PORTALI recep.biyik@tr.pwc.com

Değerli DÜNYA okurları, bu makale, üç makaleden oluşan serinin sonuncusu. İlk iki makalede, 2015 yılının vergileri ve cezaları ile ilgili konular özetlendi. Bu makalede ise 2015 yılında uygulanacak diğer hadler, sınırlar, istisnalar ve indirimler özetlenecek. 

Kira geliri istisna tutarı 

Konut kira gelirlerinin bir kısmı gelir vergisinden istisna olup, bu tutar 2015 yılı gelirleri için 3 bin 600 liradır. Bu tutarı geçmeyen konut kira gelirleri beyan edilmeyecek, kira gelirinin bu tutarı geçmesinde ise bu kısım gelir vergisinden istisna tutulacaktır. İstisna tutarının üzerinde gelir elde edilmesine rağmen beyan edilmemesi veya eksik beyan edilmesi durumunda, istisnadan yararlanma hakkının ortadan kalktığı unutulmamalıdır.

Taşınmaz alım satım kazançlarında istisna 

Gelir Vergisi Kanunu’na göre, satın alma tarihinden itibaren beş yıl içinde satışından elde edilen kazançlar gelir vergisine tabidir. 

2015 yılında taşınmaz mal satışından elde edilen kazançların 10.600 liralık kısmı gelir vergisinden istisnadır. 

Bazı gelirler için beyan sınırları 

2015 yılında elde edilen, vergi kesintisine tabi tutulmamış veya istisnaya konu olmayan menkul ve gayrimenkul sermaye iratlarında beyan sınırı 1.500 liradır. 

Yurt içinde elde edilen alacak faizleri veya yurt dışında elde edilen faizler bu kapsamda olup, tutarın geçilmesi halinde bu gelirlerin tamamı 2016 yılında verilecek beyannameye dahil edilecektir. 

2014 yılında elde edilmiş olan, vergi kesintisine tabi tutulmamış menkul ve gayrimenkul sermaye iratlarına ilişkin beyan sınırı 1.400 liradır. 

Veraset ve intikal vergisi istisna tutarları Bağışlar ve miras kalan değerler nedeniyle hesaplanan veraset ve intikal vergisi matrahından indirilecek istisna tutarları aşağıdaki tablo 1'de yer almaktadır. 

Asgari geçim indirimi tutarları Ücretliler için 2015 yılında uygulanacak asgari geçim indirimi tutarları tablo 2'deki gibidir. 

Engellilik indirimi tutarları Çalışma gücünü belli ölçüde kaybeden ücretliler ile serbest meslek erbabı engellilik indiriminden yararlanabilmekte ve gelirlerinin bir kısmı bu çerçevede gelir vergisine tabi tutulmamaktadır. Ayrıca, bakmakla yükümlü olunan özürlü kişi varsa, ücretli ve serbest meslek erbabı, bu kişiler için de indirimden yararlanılabilmektedir. 
2015 yılında dikkate alınacak engellilik indirimi tutarları aşağıdaki gibidir: 
Çalışma gücünün % 80’inin kaybedenler için 880 lira Çalışma gücünün % 60’ını kaybedeler için 440 lira Çalışma gücünün % 80’inin kaybedenler için 200 lira. 

Vergiden müstesna harcırah tutarları 

2015 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nu ile en yüksek Devlet memuru için belirlenen gündelik tutarı 51.50 TL’dir. Bu çerçevede personele yurt içi seyahatler nedeniyle ödenen harcırah gündeliğinin bu tutardaki kısmı gelir vergisinden istisnadır. 

Yurt dışına yapılacak seyahatlerde personele ödenecek gündeliğin vergiden istisna edilecek kısmı 01.01.2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenmiştir. Tutar gidilen ülkeye göre değişmektedir. KKTC’ye yapılacak yolculuklar için tutar 131.55 liradır. 

Asgari ücret ve vergisi 

16 yaşından büyük çalışanlar için 2015 yılının ilk altı aylık döneminde uygulanacak asgari ücret tutarı 1.201.50 liradır. Asgari ücretin vergi ve diğer yükümlülükler düşüldükten sonra kalan net tutarı ise 949.07 liradır. 

Asgari ücretin işverene maliyeti 1.411.76 liradır. Bu tutarın yaklaşık yüzde 5’i vergilerden, yüzde 28’i ise sigorta primlerinden oluşmaktadır. 

Kıdem tazminatı tavanı 2015 yılının ilk yarısında uygulanacak olan kıdem tazminatı tavanı 3.541,37 liradır. 

Sosyal güvenlik primine esas kazançların alt ve üst sınırları 

Sosyal güvenlik mevzuatı uyarınca, sosyal güvenlik primine esas tutulan günlük kazancın alt sınırı, asgari ücretin otuzda biri, üst sınırı ise günlük kazanç alt sınırının 6,5 katıdır. 

Buna göre, 2015 yılının ilk yarısında uygulanacak olan, sosyal güvenlik primi, işsizlik sigortası primi ve sosyal güvenlik destek primine esas kazançların alt sınırı 1.201.50 lira, üst sınırı ise 7.809.90 liradır. 

Vakıflara vergi muafiyeti tanınması 

Bakanlar Kurulunca vakıflara “vergiden muaf vakıf” statüsü verilebilmektedir. Bu statünün verildiği vakıflar, statünün verdiği ayrıcalıklı konum yanında, başta bunlara yapılan bağışların bağış yapanlarca belirli ölçüde matrahtan indirimi olmak üzere çeşitli vergi ayrıcalıklarına da kavuşmaktadırlar. 

Vakıfların vergiden muaf vakıf sayılabilmesinde, diğer koşulların yanında, talepte bulunan vakıfların belirli bir gelir getirici malvarlığına ve yıllık gelire sahip olmaları aranmaktadır. Asgari malvarlığı ve gelir tutarları yıllar itibariyle değişmektedir. 2015 yılında vergi muafiyeti talebinde bulunacak vakıfların vergi muafiyeti talebinde bulundukları tarihte en az; 
■ 904.000 lira gelir getirici mal varlığına ve 
■ 83.000,00 lira yıllık gelire (kamu kaynaklı yardımlar ve bağışlar hariç) sahip olmaları gerekir. Faaliyet süresi 6-12 ay olan vakıflar için bu tutarlar iki kat olarak aranmaktadır. 

Fatura düzenleme sınırı 

2014 yılında 800 lira olan fatura düzenleme sınırı 2015 yılı için 880 liradır. 

Buna göre, 2015 yılında nihai tüketicilere yapılan 880 liradan daha küçük tutarlı satışlar için, müşterinin de istememesi koşuluyla, fatura düzenleme zorunluluğu yoktur. Bu satışlar için perakende satış fişi düzenlenmesi mümkündür. 

tablo1.png

Doğrudan gider yazma sınırı 

Satın alınan demirbaşlar için, 2014 yılında 800 lira olan doğrudan gider yazma sınırı 2015 yılı için 880 liradır. 

Buna göre, 2015 yılında satın alınan demirbaşlardan bedeli bu tutarı aşmayanlar doğrudan gider kaydedilebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar