2015 yılında gümrükte neler oldu?

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Sayın okurlar, geçen yıla baktığımızda günlük yaşantımızı etkileyen birçok uygulamanın veya yasal düzenlemenin hayata geçtiğini söyleyebiliriz. Son bir yıl içerisinde gümrük ve dış ticaret alanında yaşanan değişikliklerden Deniz Koyunoğlu’nun da bazı hatırlatmalarını sizlerle paylaşmak istedim.

► İlave gümrük vergisi uygulaması bir ticaret politikası önlemi oldu

ilk başlarda tekstil ürünleri üzerinden tahsil edilen bu vergi, geçtiğimiz yılda küçük ev aletleri, mobilya , bazı adi metallerden aletler, bıçakcı eşyası ve sofra takımları, bazı aydınlatma cihazları , çanta, kılıf ve bazı mahfazalar gibi birçok ürünün ithalatında tahsil edilmeye başlandı. 

► Kumaş ve mensucat cinsi eşyada menşe zorunluluğu getirildi

gümrükler genel müdürlüğünce tüm gümrük ve ticaret bölge müdürlüklerine gönderilen 15.05.2015 tarihli talimatta, 54.07 ve 55.13, 55.14, 55.15, 55.16 GTİP altında yer alan eşyaya ilaveten AB ülkelerinden A.TR dolaşım belgesi kapsamında gelen ve dampinge karşı vergi, ilave gümrük vergisi ve /veya ek mali yükümlüğe tabi olan 58.10, 61.01, 61.04, 61.05, 61.06 GTİP’inde yer alan kumaş/mensucat cinsi eşyaların da ithalinde menşe şahadetnamesi aranılması istendi.

► Vadeli ithal edilen birçok eşyada KKDF %0 olarak belirlendi

Vadeli ithalatlarda (mal mukabili, kabul kredili ve vadeli akreditiflerde) % 6 oranında tahsil edilen Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu, 2015 yılının Nisan ayında yapılan düzenleme ile birçok hammaddede %0 olarak uygulanmaya başlandı. 

► İthalat bedelinin ihracatçı dışında, başka bir firmaya ödeme durumunda KKDF uygulanması getirildi

► Ürün Güvenliği Denetimleri Sıkılaştı

Özellikle 2015 yılının sonlarına doğru çeşitli kamu kurum ve kuruluşu tarafından yapılan denetimler sıkı bir şekilde devam etti. 

► İran ve Malezya ile imzalanan ticaret anlaşmaları yürürlüğe girdi

Yapılan anlaşma ile İran ülkemizden ithal ettiği 125 eşya üzerindeki vergileri azaltmıştır. Buna mukabil ülkemizin İran’dan yapılacak 140 eşya üzerindeki vergileri indirmiştir. Malezya ile imzalan serbest ticaret anlaşma kapsamında yer alan eşyaların ticaretinde gümrük vergisi oranlarında indirim sağlandı. 

► Rusya ile yaşanan sorunlardan etkilenen ihracatçılarımız için düzenleme yapıldı.

► Menşe ispat belgeleri ile A.TR dolaşım belgelerinin elektronik ortamda kaydedilmesi ve sorgulanmasına ilişkin usul ve esaslar açıklandı

► Yurt dışından getirilen kişisel kullanıma mahsus araçlarda izin süresi 6 aydan 2 yıla çıktı

BİLGE sisteminde yer alan "yurt dışı diğer" alanı yeniden düzenlendi

► DİR taahhüt kapamalarının elektronik ortamda gerçekleştirilebilme olanağı getirildi.

► Yükümlü Kayıt Ve Takip Sistemi'ne geçildi

Elektronik ortamda beyanda bulunmak isteyen gerçek/tüzel kişilerin ve bu kişiler hesabına gümrük idarelerinde doğrudan veya dolaylı temsil yoluyla işlem yapma yetkisini haiz kişilerin bilgilerinin elektronik ortamda takibi ve kontrolü ile bu bilgilerden risk analizi yapılması, inceleme ve soruşturmalarda yararlanılması amacıyla kullanılan Yükümlü Kayıt ve Takip Sistemine kayıtların yapılması uygulamasına geçildi.

► Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü alan şirket sayısı beklenenin altında kaldı

Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü uygulamasından istifaden şirket sayısı beklenin altında kaldı. 

► Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği uygulamasında değişiklik yapıldı

Özellikle gümrük antrepolarına eşya alınması ve stok takibinde önemli rol üstlenen yetkilendirilmiş gümrük müşavirleri ile ilgili yeni düzenlemeler yapıldı. 2016 da sistemin revize edileceği anlaşılıyor. 

► Gümrüklerde Tek Pencere Sistemi uygulaması genişledi

Gümrüklerde Tek Pencere Sistemi uygulaması 2015 yılında bir çok kurum, gümrüklerde belge kontrollerinin elektronik ortamda yapılacağı Tek Pencere Sistemi'ne geçişe entegre oldu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar