2015 yılında makine ihracatı 13.3 milyar dolar

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Makine imalat sanayi sanayileşmenin lokomotifidir. 

Ülkemizde makine imalatçılarının büyük çoğunluğu küçük ve orta ölçekli işletme (KOBİ) niteliğinde.

Ekonomik ölçekli işletme sayıları az. Ne var ki makine imalat sanayisi, araştırma-geliştirme ağırlıklı, teknolojiye bağımlı bir sektör.

Küçük boy işletmelerin araştırma ve geliştirme kadrolarına sahip olmaları ve ileri teknolojiyi izlemeleri ise zor hatta imkansız.

Makine imalat sanayisinde 15 bin işletme faaliyet gösteriyor. Sektör 200 bin kişiye istihdam imkanı sağlıyor.

Makine imalat sanayisinde, ağırlığı makine parça ve aksamı oluşturuyor. Üretim sürecinde yerli girdi oranının % 80–85 dolayında olduğu belirtiliyor.

Makine imalat sanayisinde üretimin yaklaşık yarısı ihraç ediliyor. Tüm ihracatımızda, ihraç mallarında kilo başına ihracat geliri 1.6-2.0 dolar dolayında iken makine ihracatında kg başı ihracat geliri 2015 yılında 5.9 dolar olarak gerçekleşti.

Kilogram başına en yüksek ihracat geliri, 50 dolar ile büro makinelerinde. Türbinler kilo başına 25 dolardan, silah ve mühimmat 28 dolardan, ambalaj makineleri 19 dolardan, makine aksam ve parçaları 15 dolardan ihraç ediliyor.

Makine ihracatı yapılan ürünler 23 grupta toplanıyor.

En büyük ihracat gelirini 1.9 milyar dolarla klimalar ve soğutma makineleri sektörü gerçekleştiriyor.

Klimalar ve soğutma makinelerini, 1.7 milyar dolar ihracatla motor aksam ve parçaları,1.3 milyar dolar ihracatla yıkama ve kurutma makineleri ve aksamı,1.1 milyar dolarla değişik makineler ihracatı izliyor.

İnşaat makineleri ihracatı 950 milyon dolar, pompa ve kompresör ihracatı 700 milyon dolar takım tezgahları ihracatı 675 milyon dolar.

İhracat ağırlıklı üretim yapan ve önemli ihracat geliri sağlayan diğer sanayi işletmeleri, silah ve mühimmat, tarım makineleri, vanalar, gıda sanayinde kullanılan makineler, reaktörler ve kazanlar, tekstil ve konfeksiyon makineleri, döküm makineleri ve parçalar, tribünler, ısıtıcılar ve fırınlar, boru, ambalaj ve plastik makineleri rulmanlar, kağıt ve deri işleme makineleri üreten işletmeler.

Makine imalat sanayinin gelişmesi hem ithalat giderinin azalması hem ihracat gelirinin artması için çok hem de çok önemli.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018