"2015 zor bir yıl olacak"

Nouriel Roubini ve Ian Bremmer’e göre 2015'te ABD küresel büyümede tek parlak ülke olsa da dünyanın geri kalanında büyük riskler sıkıntı yaratacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com/ Aydın Şahinalp

"Kriz Kahini" ve Global Economics'in kurucusu Nouriel Roubini ile Jeopolitik Uzmanı Ian Bremmer 2015'in en büyük 5 riskini Time Paneli'nde sıraladı.

Roubini ve Bremmer'e göre Çin, Rusya, Avrupa,Ortadoğu ve Nijerya'da büyük riskler bulunuyor. 

"Rusya Avrupa için büyük risk olacak" 

Tüm dünya Ukrayna'daki çatışmaları yakından takip ediyor. Fakat Bremmer'a göre, dip üstüne dip yapan petrol fiyatları Vladimir Putin'i daha tehlikeli hale sokabilir.  Putin, büyük sıkıntılarla boğuşan Rus ekonomisinden doğaçak iç siyasi baskıyı komu ülkelerde yeni sorunlar yaratarak bertaraf etme yolunu seçebilir. 

"ABD siyasi ve ekonomik olarak ayrışıyor"

ABD hem siyasi hem de ekonomik olarak dünya ülkelerinden ayrışıyor. Roubini'ye göre ABD, 2015 yılında küresel büyümede dünyadaki tek parlak ülke olacak. Geçtiğimiz hafta Charlie Hebdo saldırılarının ardından Paris'te gerçekleştirilen "birlik beraberlik yürüyüşünde" dünya liderleri arasında Barack Obama'nın olmayışına dikkat çeken Bremmer, "Obama'nın bilerek o yürüyüşte yer almadığına inanmıyorum. Beyaz Saray'ın ajandasındaki bir karışık nedeniyle Obama orada bulunamadı."dedi.  

"Petrol sonsuza kadar düşmez"

Roubini ile Bremmer, Suudi Arabistan'ın İran ve Rusya'yı hedef alarak petrol fiyatlarını düşürme politikası izlemesinin yanlış olduğunda hem fikir. Suudi Arabistan'ın petrol fiyatlarını düşük tutmasının kısa vadede ekonomisi petrola bağlı Rusya ve İran gibi ülkelerle, ABD'li kaya gazından petrol üreten firmaları etkiliyeceğini belirten Roubini, uzun vadede petrol fiyatlarının olması gereken düzeye çıkacağını söyledi.       

"Çin için dönüm noktası"

Ünlü ekonomistler esrarengiz Çin için 2015'in bir dönüm noktası olacağını öngördü. Çin ekonomisinin yavaşladığı kesin bir şey. Ancak Bremmer 2015 yılında Çin'den umutlu. Bremmer, dünyanın en büyük ekonomilerinden birisi Çin'in yeni yılda sıçrama kaydederek sosyal ve ekonomik istikrarı sağlayabileceğini düşünüyor. Roubini ise Çin ekonomisi için Breemer kadar "boğacı" değil.  Çin ekonomisinin halen ucuz işgücü ve sermayeye dayalı olduğunu belirten Roubini, her şeye rağmen 2015'in dev ekonomi için bir dönüm noktası olacağını ifade etti    

"Kutuplaşma, eşitsizlik ve oynaklık riski"

Petrolün sonsuza kadar düşmeyeceğine vurgu yapan Roubini ve Bremmer 2015'in kilit konularının kutuplaşma, ekonomik ve siyasi işbirliklerinde kırılmalar, eşitsizlik ve oynaklık olarak sıraladı.

ianbremmer.jpg

Bremmer, 2015'te Vladimir Putin'in daha tehlikeli olabileceğine dikkat çekti 

Bu konularda ilginizi çekebilir