2015’e yaklaşırken

Volkan ONAT - FİNANSİNVEST

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD ekonomisinde toparlanmaya işaret eden göstergeler, Fed’in beklenenden daha erken faiz artırımına gidebileceğine dair endişelerin devam etmesinde etkili oluyor. Ancak, faiz artırımı beklentilerinin ağırlıklı olarak 2015 yılının ikinci yarısına işaret ettiği ve bu döneme giderek yaklaştığımız da unutulmamalı. Yellen’ın son açıklamaları piyasalar tarafından ılımlı algılansa dahi geçtiğimiz yıl gerçekleşen Jackson Hole toplantısında Fed yetkililerinin gelişmekte olan piyasaların görünümünün ikinci planda kaldığını belirttiklerini unutmayalım.
Dolayısıyla 2015 yılının bizim gibi gelişmekte olan ülke piyasalarında bir geçiş dönemi olacağı ve bu dönemdeki yatırımlarda temkinli hareket edilmesi artık aşikar.

Rusya’nın gaz hamlesi

Öte yandan Ukrayna, Suriye ve Irak’ta yaşananların şimdilik arka planda kalmış olmasına karşın ilerleyen dönemde piyasalarımızı zaman zaman rahatsız ettiğini görebiliriz. Bu nedenle çevremizdeki gelişmelere dair haber akışlarının yakından izlenmesinde fayda var. Kış aylarına yaklaşırken Rusya ile batılı ülkeler arasında karşılıklı yaptırım kararlarının önemi de büyük. Son olarak Ukrayna Başbakanı’nın Rusya’nın Avrupa’ya gaz transferini kesebileceğini ifade etmesi, yeni yıla girerken petrol fiyatları üzerinde yukarı yönlü bir harekete neden olabilir. Ancak OPEC ülkelerinin yüksek kalan üretim rakamlarının bu görünümü dengelediğini görebiliriz.

Yurtiçinde Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olarak seçilmesi sonrasında bugün yeni kabinenin kurulması bekleniyor. Piyasalarda son dönemde en çok konuşulan konuların başında ekonomi yönetiminde bir değişiklik olup olmayacağı geliyordu. Ekonomi yönetiminde şimdilik bir değişiklik olmayacağa benziyor. Ancak, Fed’in yeni bir patikaya girmesinin beklendiği 2015 yılının Haziran ayında gerçekleşecek genel seçimlerin neden olabileceği siyasi tansiyon artışının da piyasalarımızı belli bir dönem meşgul ettiğini görebiliriz.