2023 hedefinin önemli ayağı lojistik...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

2023 yılına kadar 800 milyar dolarlık GSMH’mızı 2 trilyon dolara, ihracatımızı da yaklaşık 2.5 kat artışla 500 milyar dolara çıkartmayı hadafliyoriz. Bu hedefimizin en önemli destek yatırımlarından biri lozistik alanındaki yatırımlar.  Bunlar içersinde de 20 kojistik köy projesi yer alıyor.

Arkardaşımız İbrahim Ekinci’nin haberinden 2005 yılında gündeme alınan lojistik köy projelerinden 7 lojistik köyün lojistik merkez olarak işletmeye açıldığını, 6 ‘sının inşaat aşamasında olduğunu, 7’sinin ise kamulaştırma ve inşaat ihale işlemlerininh sürdüğü bilgisini alıyoruz. Bu 20 lojistik merkejin faaliyete geçmesi ile sektörün 27 milyon ton ilave yük taşıma kapasitesi 9 milyon metrekare açık alan stok, konteyner stok ve elleçleme alanı kazanacağı bilgisi de haberde yer alıyor.2016 yılı sonuna kadar 6 lojistik köyün faaliyete geçerek, faaliyetteki lojistik köy sayısının 13’e ulaşması hedefleniyor.

Doğu-Batı Asya Avrupa, Kuzey Güney Kafkasya Rusya Ortadoğu bölgeleri arasında geçiş alanı olarak, bir lojistik merkez olan ülkemiz lojistik alanına karayolu, demiryolu, liman ve havayolu alanında önemli yatırımlar yapmayı sürdürüyor. 2023’e kadar 20 lojistik köy hayata geçirilirken, 348 milyon tonluk elleçleme 850 milyon tona yükseltilecek. 2023’e kadar yeni hatlara 70 milyar yatırım yapılarak demiryolları 30 bin kilometrelik hatta sahip olacak.Sinyalizasyon ve elektrifikasyon yatırımlarıyla bu yatırımlar 100 milyara ulaşırken, hızlı tren hatları 10 bin kilometreye ulaşacak.

Karayolları aynı dönemde yapılacak yatırımlarla 23 bin 253 kilometreden 37 bin kilometreye çıkarılacak. Bu yolların 8 bin kilometresi otoyol, 29 bin kilometresi bölünmüş yol olacak.

Havayollarına 62 milyar liralık yeni yatırım yapılarak 2023’te yolcu kapasiktesi 350 milyona ulaşacak. Sivil havacılık firmaları 62 milyar liralık yatırımla filo büyüklüğünü 750 uçak büyüklüüğüne ulaştıracaklar.

Lojistik sektörü 2013 yılında 28 milyar dolarlık büyüklüğe sahipken 10 yıl içersinde yapacağı yatırımlarla  2.5 büyüyerek 2023’te 68 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacak. Sektörün büyümesine paralel olarak depolama yatırmları da hızla artışını sürdürecek. 2012 yılı depolamada yatırım yılı oldu ve 2013 yılında depolama alanları yurt içinde 8 milyon matrakareye ulaştı. Lojistik şirketleri yurt dışında da depolama alanları kuruyorlar. Sadece bir firmanın Ekol’ün Avrupa’da depolama alanları 86 bin metrekareye ulaşmış durumda. 14  önemli lojistik firmasının yöneticileri yaptıkları açıklamalarda önemli yatırım planlarını ortaya koyarak, lojistikteki gelişmenin içersinde aktif olarak yer alacaklarını belirtiyorlar.

Türkiye 2023 hedeflerine ulaşabilmek, uzağında kalmamak için sürdürülebilir yüzde 5 üzerinde bir büyüme yakalamak zorurdadır. Bunun için vakit kaybetmeden üretimizi artıracak, katma değerli ürün üretimini geliştirecek, rekabetçiliğimizi artırarak, ihracatını büyütecek bir politikayı hayata geçirecek, reformist bir programı devreye sokmamız gerekir. Bu programın bir yanında üretim, istihdam ve ihracat yer alırken, bir yanında da bunların destekçisi lojistik sektörü yer alacaktır. Lojistik sektörü aktörlerinin yatırım girişimleri ve 2023 için ortaya koydukları hedefler, bu sektörün üretime ve ihracata destek olabileceğini göstermektedir...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar