2023 Hedefli Forum İstanbul 15. Yılında

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

2001 krizi döneminde Şeref Özgencil’in çağrısıyla bir araya gelen Finans Dünyası Yayın  Kurulu (FİDYAK) üyeleri Cumhuriyetin 100. Yılında ülkemizi, hangi konumda ve gelişmişlikte olması özlemi ile her yıl Forum İstanbul toplantıları başlattılar.Her yıl dönemin ruhuna uygun, ülkemiz sorunlarının yerli yabancı uzmanlarca tartışıldığı “yarının kurulması yolunda yüzyılın konferansları böyle gündeme geldi. Bu yıl bu konferansların 15. si “Yeni dengeler arayan geçiş sürecinde bir dünya” ve “Yeniden konumlanmaya kararlı dönüşüm sürecinde Türkiye” başlıkları altında 5-6 Mayıs tarihlerinde yapılacak oturumlarla gerçekleşecek.

Forum İstanbul yola çıkarken önüne üç iddialı hedef olarak, İstikrar içinde sürdürülebilir insan boyutlu büyüme, Hukuksal ve idari altyapının çağdaşlaşması, Fırsat eşitliğini yaşamın unsuru haline getirme amaçlarını  koydu.

Bunun çözümü için üç çıpadan yararlanmayı Gümrük Birliği ve AB üyeliği adaylığı,Uygulanan Ekonomik Program ve toplum ile Hedef 2023 araç edindi.

Bunun için olanaktan yararlanmayı  düşünerek, bunları Genç nüfus, Müteşebbis kuşak ve Teknoloji olarak belirledi.

Yıllar arasında iyi bağ kurabilmek için FİDYAK yönetimi içersinden Yavuz Canevi’nin  başkanlığı altında bir yönetim kurulu oluşturuldu. Her yıl gerçekleştirilen toplantıların arkasında, bir sonraki yılın konuları ve katılımcıları çalışmaları başlatıldı. Özgencil’in şirketindeki genç bir kadroda çalışmaların sekreteryasını üslendi. Her yılın Mayıs aylarında gerçekleşen Forum İstanbul toplantıları, süreklilik taşıyarak gelenekselleşti. Konular yerli ve yabancı konuşmacılar saptandı. Eğitim, Enerji, Avrupa Birliği, küresel yeni değerler, küresel rekabetçilik, küresel kriz gibi bazı konular yıllar içersinde birkaç kez ele alınıp tekrarlandı. Bazı konular ise o yıla özel ve tek kere ele alındı.

FORUM İstanbul’un sürekliliğine ve daha geniş bir perspektifte ele alınmasına sponsurlarının katlıları önemli oldu. Stratejik Partner olarak 13 yıldır desteğini sürdüren Türkiye İhracatçılar Meclisi bu konuda ilk sırada yer alıyor. Doğuş Grubu da birden çok kez statejik partner olarak destek verdi bu yılda destek veriyor. Bu yılın bir diğer stratejik partneri Şekerbank. 15 yıllık dönemde Forum İstanbul’a 100’e yakın kuruluş çeşitli desteklerle katkıda bulundu.

Bu yılki toplantıdaki oturumların başlıkları şöyle:

5 Mayıs: Küresel Denge Küresel trendler/ Küresel rekabetçi bir Türkiye için ihracatta yeni atılımlar/ Dönüşümün yeni adı :”Endüstri 4-0”-vasatın ötesi/ Küresel Ekonomik ve Jeopolitik gelişmeler ışığında enerji denklemi ve “Enerji HUB”ı olarak Türkiye

6 Mayıs: HUB’lar coğrafyası Türkiye: İstanbul finans merkezi ve yeni nesil bankacılık/HUB’lar coğrafyası Türkiye: Türkiye § Ulaşım-Lojistik-Deniz ve Hava Limean işletmeciliği/ Kentler Planlaması 1/ Kertler Planlaması 2/ Kentler Planlaması 3.

Başarıyla 15. Yılına ulaşan Forum İstanbul’da gelecek yıldan başlayarak yıllık toptantıların yanında üçer ayda bir yapılacak saktör toplantılarıyla  özel alanlanda da derinleşmesi amaçlanıyor.

Bu yılın yabancı katılımcıları arasında AB eski komiseri  Günter Verheugen, IIF icra direktörü Hung Q Tran, Deutsche Bank Suudi Arabistan Baş ekonomisti Dr.  Melhem Melhem, Hindistan Tımes dış haberler editörü Pramit Pal Chaudhuri, Gelişen piyasalar Stratejisti Simon Quijano-Evans ve marka danışmanı Bernhard Pompey yer alıyor.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar