25 AB üyesi bütçe anlaşmasını imzaladı

İngiltere ve Çek Cumhuriyeti dışındaki 25 AB üyesinin imzaladığı anlaşmayla bütçe limitlerini aşan ülkelere yarı otomatik yaptırımlar geliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - İngiltere ve Çek Cumhuriyeti dışındaki 25 AB üyesinin liderleri, bütçe disiplinini güçlendiren yeni hükümetlerarası anlaşmayı imzaladı.

En az 12 AB üyesi tarafından onaylanması koşuluyla 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girecek anlaşmayla bütçe disiplininden taviz veren ülkeler yarı otomatik yaptırımlara hedef olacak.

Anlaşma metninde, bütçe açıklarının hedeflerin üzerinde kalması halinde "düzeltme mekanizmasının otomatik olarak devreye gireceği" kayda geçiriliyor.

Bu yönüyle AB'ye mali kuralı getirecek anlaşmayla üye ülkelerin yapısal bütçe açıklarının gayri safi yurtiçi hasılalarının yüzde 0,5'ini aşamayacağı hükme bağlanıyor.

Taraf ülkelerin bütçe yapma yetkilerini kısmen Brüksel'le paylaşmalarını öngören anlaşmayla Euro Bölgesi başta olmak üzere AB içinde ekonomi politikalarının daha yakın koordinasyonu hedefleniyor.

Anlaşma metninde ayrıca, zordaki ülkeleri kurtarmak için oluşturulan Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) adlı fondan faydalanabilmek için anlaşmaya taraf olma şartının aranacağı belirtiliyor.

AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, imza töreninde yaptığı açıklamada, bütçe disiplini anlaşmasıyla Euro Bölgesi'nde güvenin yeniden tesisi açısından önemli bir adım atıldığını söyledi.

Van Rompuy, "Euro Bölgesi'nin geleceği açısından güvenin yeniden yakalanması, ekonomik büyüme ve istihdamın yolunu açacaktır" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir