28 il coğrafi işaret tescilinde sınıfta kaldı

"Türkiye'de tescilli coğrafi işaret sayısı 172'ye yükselirken, 28 il coğrafi işaret tespitinde sınıfta kaldı"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Grup Ofis Marka & Patent, Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından yayınlanan, Türkiye'deki coğrafi işaret tescilleri ve başvurularına ait verileri değerlendirildi. 

Bu değerlendirmelere göre Türkiye'deki 53 ilin en az bir adet tescilli coğrafi işareti bulunuyor. Türkiye'nin 53 ilinin TPE'ye kayıtlı toplam coğrafi işaret sayısı Eylül ayı itibari ile 172 olarak tespit edildi. 231 coğrafi işaret başvurusuna ilişkin işlemler ise devam ediyor.

Kocaeli, Afyon, Bursa ve Manisa en fazla tescilli coğrafi işaret sayısına sahip iller arasında yer alıyor. Tescil edilen coğrafi işaretlerin büyük bir bölümü o yöreye ait olan yiyeceklerden oluşuyor. 
28 ilin herhangi bir coğrafi işaret tescili bulunmuyor. "Belirli bir bölgeden kaynaklanan ya da belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle bu bölge ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işaretler" olarak tanımlanan coğrafi işaretler için 28 ilin herhangi bir tescilli ürünü bulunmuyor. 

Ordu 29 coğrafi işaretine tescil bekliyor
Türk Patent Enstitüsü(TPE) verilerine göre, TPE'de işlemleri devam eden 231 coğrafi işaret başvurusunun 29 ‘u Ordu'ya ait. Ordu'yu 26 başvuru ile Şanlıurfa, 19 başvuru ile Hatay, 13 başvuru ile Gaziantep ve 8 başvuru ile Aydın takip ediyor.

AB'ye 4 Coğrafi İşaret Başvurusu Yapıldı
Coğrafi işaretlerin uluslararası platforma taşınması için, Türkiye'nin, Avrupa Birliği(AB) nezdinde "Antep Baklavası" mahreç işareti tescil başvurusu, "Aydın İnciri" menşe adı tescil başvurusu, "Afyon Pastırması" ve "Afyon Sucuğu" mahreç işareti tescil başvuruları olmak üzere 4 adet coğrafi işaret tescil başvurusu bulunuyor.
 
AB Komisyonu, başvurular ile ilgili incelemeleri sonucunda olumlu görüş bildirerek "Antep Baklavası'na ilişkin resmi başvuru belgesini AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandı. Başvuruya 3 ay içerisinde itiraz gelmemesi halinde  "Antep Baklavası" AB tarafından tescil edilmiş olacak. Diğer 3 başvuruya ilişkin işlemler ise devam ediyor.