35 bin emeklinin prim borcu var

Bakan Çelik, emekli olduktan sonra çalışan 34 bin 625 kişinin sosyal güvenlik destek primi (SGDP) borcu olduğunu açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, emekli olduktan sonra çalışan 34 bin 625 kişinin  sosyal güvenlik destek primi (SGDP) borcu olduğunu bildirdi.

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli’nin soru önergesine Çalışma Bakanı’nın verdiği yanıt, sosyal güvenlik destek primi (SGDP) borcu bulunan emekli sayısını ortaya koydu.

Çalışma Bakanı, emekli olduktan sonra hizmet akdine bağlı olmaksızın 5510 sayılı kanunun 4-1/b maddesi kapsamında kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan ancak bildirimde bulunmayıp kurum tarafından tespit edilen ya da geç bildirimde bulunduğu için sosyal güvenlik destek primi (SGDP) borcu çıkarılan kişi sayısının 2014 Ocak ayı itibarıyla 34 bin 625 kişi olduğunu söyledi.

Çalışma Bakanı, sosyal güvenlik destek prim borçlarının 19 Ocak 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklikler Yapılmasına Dair Kanunla bir kez daha yapılandırıldığını kaydetti.

Çalışma Bakanı, sosyal güvenlik destek primi oranının 1 Ekim 2008 tarihine kadar yüzde 10 olarak uygulanırken 1 Ekim 2008-31 Aralık 2008 tarihleri arasında yüzde 12 olarak uygulandığını ve takip eden her yılın Ocak ayında bir puan artırıldığını, ancak bu oranın yüzde 15’i geçemeyeceğine ilişkin yasal düzenleme nedeniyle halen yüzde 15 olarak uygulandığını ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir