4 ayda 5.1 milyar dolar yatırım geldi

Nisan ayında 911 milyon dolar uluslararası net doğrudan yatırım girişi olurken, yılın ilk 4 ayında giriş 5.1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ekonomi Bakanlığı nisan ayına ilişkin "Uluslararası Doğrudan Yatırım Verileri Bülteni"ni yayımladı. Buna göre, nisanda 911 milyon dolar düzeyinde net uluslararası doğrudan yatırım girişi gerçekleşti. Bu yılın ilk 4 ayında 5 milyar 118 milyon dolar net doğrudan uluslararası yatırım girişi yaşanırken, uluslararası doğrudan yatırım girişleri kaleminde yer alan sermaye girişi, 3 milyar 982 milyon dolara ulaştı. Net doğrudan uluslararası yatırım girişi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 45.8 arttı.

Bunun 1 milyar 522 milyon doları imalat sektöründen, 920 milyon doları mali aracı kuruluşların faaliyetleri sektöründen kaynaklandı. Ocak-nisan döneminde nakit sermaye girişinin yüzde 63.5'i Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden kaynaklandı.

Uluslararası sermayeli şirketler

Nisanda 186 uluslararası sermayeli şirket ve şube kuruldu, 10 yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşti. Böylece yılın ilk 4 ayı itibariyle 1198 uluslararası sermayeli şirket ve şube kurulmuş, 31 yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşmiş oldu. Bu şirketlerin başta toptan ve perakende ticaret sektörü olmak üzere, gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri ile ulaştırma, haberleşme ve depolama hizmetleri sektörlerinde faaliyette bulundukları görüldü.

Aynı dönemde kayıtlı sermayesi 500 bin doların üzerinde olan 46 uluslararası sermayeli şirket, şube kuruluşu ile yabancı ortak iştiraki gerçekleşti. Bu şirketlerin 16'sı toptan ve perakende ticaret sektöründe ve 12'si imalat sanayii sektöründe faaliyette bulunuyor.

Yılın ilk 4 ayında kurulan bin 229 uluslararası sermayeli şirketin 562'si Yakın ve Orta Doğu ülkeleri, 362'si AB ülkeleri, 97'si ise diğer Avrupa ülkeleri ortaklı şirketler oldu. Buna göre nisan sonu itibariyle 38 bin 724 uluslararası sermayeli şirket Türkiye'de faaliyet gösteriyor.

Yatırım projeleri

Ekonomi Bakanlığı tarafından nisan ayında yatırım teşvik belgesi düzenlenen 22 proje kapsamında yaklaşık 127.1 milyon dolar tutarında yatırım yapılması öngörüldü. Böylece 2014'te belgelendirilen yatırım projesi sayısı 79'a, belge kapsamındaki yatırımların tutarı ise 2 milyar 498.1 milyon dolara ulaştı.

Söz konusu yatırım teşvik belgelerinin 57'si imalat, 13'ü hizmetler, 4'ü madencilik ve taş ocakçılığı, 4'ü elektrik, gaz ve su, 1'i de tarım ve ormancılık sektörlerinde düzenlendi.