40 milyon dolar yatırımla pazara geri dönüyor

Praktiker'in Türkiye'deki isim haklarını alan PracticalRetail Holding, önümüzdeki yıl 40 milyon dolar yatırımla Türkiye pazarına girmeyi hedefliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Alman yapı marketi Praktiker'in Türkiye'deki isim haklarını Hollanda merkezli PracticalRetail Holding satın alırken, şirket 2015 yılında 30 mağaza açmayı hedefliyor. Önümüzdeki yıl Türkiye'de 30 mağaza açmayı planlayan Praktiker, franchiselarla birlikte ilk yıl 40 milyon dolar yatırım yapacak.

Türkiye'de kendi mağazalarının yanı sıra franchiselarla büyümeyi planlayan Praktiker, orta vadede ise 100 mağazaya ulaşmayı hedefliyor.

"Hedef 500 milyon lira ciro"

Praktiker Türkiye Genel Müdürü Tayfun Kutlu, Alman yapı marketi Praktiker'in Türkiye'deki isim haklarını Hollanda merkezli PracticalRetail Holding'in satın aldığını; 2015 yılında 30 mağaza açacak olan şirketin Türkiye'de 500 milyon lira ciro hedeflediğini söyledi.               

Konuya ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Kutlu, "Praktiker'in Türkiye'deki isim hakları PracticalRetail Holding tarafından satın alındı. 2015 yılında 30, orta vadede ise 100 mağazaya ulaşmayı hedefliyoruz. Franchiselarla beraber ilk yıl 40 milyon dolar yatırım yapacağız" dedi ve ekledi: "Hedefimiz pazarın en önemli oyuncularından biri olmak. Pazardan 500 milyon lira pay almayı hedefliyoruz."               

Kutlu'nun verdiği bilgiye göre, toplam 20 milyar dolarlık Türkiye ev geliştirme sektöründe organize kısmın payı yüzde 10 seviyesinde bulunuyor. Sektörün beş yıl içinde 30 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması öngörülüyor. Sektörün büyük oyuncuları arasında Koçtaş, Bauhaus ve Tekzen bulunuyor.

Türkiye pazarında zorlanan sektör oyuncularından Götzen, daha önce Türkiye'deki mağazasını Tekzen'e devrederek pazardan çıkmıştı. Sektör oyuncularından Mr. Bricolage da Türkiye pazarından çekilmiş, Baumax da mağazalarını kapatma kararı almıştı. Praktiker de Türkiye'de kendi işlettiği mağazaları kapatmıştı. Ancak Praktiker bünyesindeki 6 franchise mağazası faaliyetlerini sürdürüyordu.               

Türkiye'deki zorlu rekabet koşullarında güçlü bir stratejiyi uygulamaya koyacaklarını söyleyen Kutlu, "İki farklı mağaza formatıyla faaliyet göstereceğiz. Özellikle daha küçük ölçekli mağazalarla daha yaygın bir şekilde pazara girmeyi planlıyoruz. Şehir merkezlerinde ihtiyaç duyulan her noktada açacağımız mağazalarla her an ulaşılabilir olmayı hedefliyoruz" dedi ve ekledi:               

"Ayrıca tedarik aşamasında güçlü satın almalar yaparak, bunu müşteriye yansıtacağız. Tedarikçilerimizden raf bedeli, katılım payı gibi ekstra bedeller talep etmeyip, ekstra maliyet getirmeden net fiyatlar üzerinden alım yapacağız. Bunu tüketiciye de yansıtıp ürünlerimizde fiyat avantajı sağlayacağız."               

PracticalRetail Holding BV Yönetim Kurulu Başkanı Benjamin Schaller Steiner de, zorlu rekabet koşullarına karşın, Türkiye pazarının çok önemli bir potansiyel barındırdığını belirterek, "Perakende piyasasındaki tecrübelerimiz gösterdi ki, Türkiye perakende pazarı son derece yüksek potansiyeli olan bir pazar... Makro-ekonomik verileri, demografik özellikleri ve büyüme potansiyeli ile Türkiye kilit bir pazar. Türkiye'nin global anlamda perakende operasyonları için en çekici pazarlardan biri olduğuna inanıyoruz" diye konuştu.               

Toplantıda verilen bilgiye göre, Hollanda merkezli PracticalRetail Holding BV, Praktiker'in Türkiye'deki isim hakkını satın almak için kurulmuş bir şirket konumunda bulunuyor. Ancak şirket bünyesinde başka yatırımlar yapılması da planlanıyor.               

Praktiker'in isim haklarının satın alma bedeline ilişkin bir bilgilendirme yapılmazken; toplantıda verilen bilgiye göre, Praktiker'in Türkiye genelinde ulaşmayı hedeflediği 100 mağazanın yüzde 30'u şirket tarafından açılıp işletilecek, geri kalan yüzde 70'lik kısım ise franchise verilecek.               

Praktiker, 300-1,000 metrekare arasındaki mağazalarda Praktiker Pratik; 1,000 metrekarenin üzerinde ise Praktiker mağazalarıyla faaliyet gösterecek. Praktiker ilk mağazasını Kasım sonunda İstanbul Gayrettepe'de açacak.

Almanya'da kurulan Praktiker, Türkiye'ye ilk kez 1997 yılında gelirken, Praktiker Almanya iflas ettikten sonra Türkiye'nin de yer aldığı diğer ülkelerdeki mağazalarını satma kararı almıştı.

            

Bu konularda ilginizi çekebilir