Karar açıklandı: 11 polise tutuklama

"Casusluk" soruşturmasında tutuklanmaları istemiyle İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen 49 kişiden 11'i tutuklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Emniyetteki "paralel yapı" iddialarına ilişkin yürütülen "casusluk" soruşturmasında tutuklanmaları istemiyle İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen 49 kişiden, eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de aralarında bulunduğu 11'i tutuklandı. 

İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi İslam Çiçek, savunmasını aldığı 32 şüpheli ve dosya üzerinden işlem yaptığı 17 şüpheliyle ilgili kararını açıkladı.

49 şüpheliden, eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de aralarında bulunduğu 11'i tutuklandı.

Hakimlik, 8 şüphelinin denetimli serbestlik şartıyla serbest kalmasını kararlaştırdı. Bu kişiler hakkında yurt dışına çıkış yasağı konuldu. 30 şüpheli de serbest bırakıldı. 

Karar sonrası avukatlardan açıklama

22 Temmuz soruşturması kapsamında mahkemenin kararı açıklamasının ardından polis avukatları basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Avukat Kemal Şimşek, "49 kişiden, şuanda sadece 11 kişisi hakkında tutuklama kararı verildi. Yalnız ifadesi alınamayanlar, ifadeleri alınamadığı için tutuklu olmamalarına karar verilmiş oldu. Tutuklananların arkasındayız. Gözaltındakilerin savunma hakları kısıtlandı. Savunmalarını yeterli şekilde verilmelerine izin verilmedi. Delil sunulamadan böyle bir tutuklama kararı çıktı; itirazını yapacağız. Ondan da ümitliyiz. Umuyoruz ki adalet tecelli eder ve bu arkadaşlarımız da serbest kalır. İçeride bekletildik. Ciddi bir psikolojik savaş oluştu. Koridorda yüzlerce polisin arasında biz de beklemek zorunda kaldık. Nihayetinde böyle bir karar verildi. Savunma avukatları olarak dosyada halen kendilerini suçlamaya yetecek delil olmadığını düşünüyoruz. Sonuna kadar bu davanın arkasındayız. Bu davanın sonucunda da bütün arkadaşlarımızın serbest kalacağından eminiz. Müvekkillerimiz, yıllarca vatan için kahramanca çalışmış insanlar" dedi.

Avukat Kamil Ata ise, "Burada casusluktan suçlanıyor bu insanlar. Siyasi bir soruşturma bu soruşturma. Siyasi iktidar terör örgütleriyle kol kola geziyor. Bu suçlamanın haksız olduğunu biliyoruz. Mahkemenin tutuklama yapacağına emindik. İstenen buydu zaten. Bu nedenle de mahkemenin tutuklama yapacağına hazırdık. İçerideki insanlar da hazırdı; ancak mahkeme kısmi bir karar verdi" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir