5 yıl sonra Sakarya

Hasan COŞKUN
Hasan COŞKUN SAKARYA'dan hasan.coskun@dunya.com

Karasu Otomotiv İhtisas Endüstri Bölgesi’nde yerli araçların üretimine yönelik yatırımlar başta olmak üzere, elektrikli-hibrit araçlar ve motor gibi katma değeri yüksek parçaların üretimine ilişkin yatırımlara öncelikli olarak yer verilmesi planlanıyor. 

Ancak Karasu’ya kurulacak olan Otomotiv İhtisas Endüstri Bölgesi’nin Sakarya ve yakın çevresine tahmin edilenden çok daha fazla miktarda yatırım çekeceği hesap ediliyor. 

Bu yatırım aslında sadece otomotiv ile sınırlı kalmayacak. Otomotiv alt sektörlerinden oluşan ve Otomotiv İhtisas Endüstri Bölgesi dışında da yüzlerce yatırım yapılacak yakın gelecekte Karasu ve yakın çevresine. 

Daha birkaç sene öncesinden bu bölgeye farklı sektörlerden toplu yatırım talepleri gelmeye başlamıştı zaten. Bundan sonra da çok daha fazlası gelecek. Karasu, artık yakın bir gelecekte ileri teknoloji ve yerli üretimde Türkiye’nin yeni üretim havzası olacak. Ancak bundan sonra nasıl bir yol izlenecek asıl önemli olan bu. 

Çok fazla uzağa gitmeye gerek yok. Sakarya’nın bugünkü yapısı ile 5 yıl sonrasının ihtiyaçlarına cevap verebilecek durumda olmadığını bilmekte fayda var. Yapılan hesaplamalara göre Sakarya 5 yıl sonra 1,4 milyon nüfuslu bir şehir olacak. Liman, demiryolu, kuruluş çalışmaları devam eden organize sanayi bölgeleri ve otomotiv ihtisas endüstri bölgesi hizmete girdiğinde bugünkü çalışan sayısına 50 bin kişi daha ilave olacak. 

Her geçen gün artan üretime yönelik yatırımlar paralelinde teknoloji ağırlıklı ikinci bir üniversite kurulmasının planlandığı Sakarya’da üniversite öğrenci sayısı ise 120 bini geçecek.5 yıl sonra Sakarya trafiğine kayıtlı araç sayısı da 300 bin dolaylarında olacak. Karayolu ve demiryolu yük taşımacılığı üçe katlanacak. En az 400 kilometre yeni karayoluna ihtiyaç olacak. Liman işletmeciliği ve denizcilik sektöründe çok hızlı yeni yatırımlar yapılacak. 

Dahası da var elbette. Ama görünen köy kılavuz istemiyor. Sakarya’ya yapılacak her yatırım, yeni ihtiyaçları beraberinde getirecek ve yeni yatırımlara kapı açacak. İpin ucunu kaçırmamak gerekiyor. Bundan sonraki süreç Sakarya için önemli. Ama bu süreci yönetecek olan kurumların atacağı adımlar ise çok daha önemli. 

Bu sürecin 3 önemli aktörü var. Bunlar Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya Üniversitesi. 

Bu 3 kurumun yapacağı her proje, alacağı her karar ve atacağı her adım Sakarya’nın 5 yıl sonraki konumunu belirleyecek. 

Yani bu işin günahı da sevabı da bu üç kurumun olacak…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Tren ve Adapazarı 26 Eylül 2017
Tren ve Adapazarı 20 Eylül 2017
Mavi Bayrak 19 Eylül 2016