557 bin üniversite mezunu işsiz kaldı

TÜİK verilerine göre, Türkiye'de 557 bin üniversite mezunu işsizlik sorunu yaşıyor. Bilgisayar, gazetecilik ve enformasyon, mimarlık ve inşaat mezunlarının işsizlik oranı üniversite mezunlarının genel işsizlik oranının üzerinde bulunuyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  -  Dün açıklanan işsizlik rakamlarına göre, Türkiye'de 2013 yılında işsizlerin arasına 229 bin kişi daha katıldı. İşsiz sayısı 2.75 milyona işsizlik oranı ise yüzde 9.7'ye çıktı. Üniversitelerden mezun olup iş bulamayanların oranı ise her geçen yıl artış gösterdi. Yüksekokul veya fakülte mezunları arasında 2012'de yüzde 10,1 olan işsiz sayısı 10,3'e çıktı. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de 557 bin üniversite mezunu işsizlik sorunu yaşıyor. Üniversitelerin, sosyal ve kişisel hizmetler, bilgisayar, gazetecilik ve enformasyon, mimarlık ve inşaat mezunları ise işsizlikle en çok karşı karşıya kalan bölümler arasında yer alıyor.

Buna göre, imalat ve işletme mezunlarının yüzde 16,8'i, sanat mezunlarının yüzde 15,9'u, yaşam bilimleri mezunlarının yüzde 14,5'i işsizlik sorunu yaşıyor. Sosyal ve kişisel hizmetler, bilgisayar, gazetecilik ve enformasyon, mimarlık ve inşaat mezunlarının işsizlik oranı, üniversite mezunlarının genel işsizlik oranının üzerinde seyrediyor. 

TÜİK verilerine göre, en son mezun olunan okul ve mezun olunan alan itibariyle Türkiye'de 28 milyon 271 bin kişilik iş gücünün 5 milyon 388 milyonluk kısmını yüksekokul veya fakülte mezunları oluşturuyor. İş gücündeki üniversite mezunlarının sayısı  2013 yılında önceki yıla göre yüzde 8 arttı. Geçen yıl iş gücüne katılan üniversite mezunlarına 392 bin kişi eklendi. Üniversite mezunu işsizlerin sayısı geçen yıl 54 bin artarak 557 bine, istihdam edilenlerin sayısında 338 bin artarak 4 milyon 831 bine çıktı. Bu gelişmeler doğrultusunda yüksekokul veya fakülte mezunları arasında 2012'de yüzde 10,1 olan işsiz sayısı 10,3'e çıktı. 

İmalat ve işletme mezunları işsizlik oranının en fazla olduğu bölümler

Üniversite mezunları arasında işsizlik oranının en yüksek olduğu alan imalat ve işletme oldu. Bu alanlardan mezun olanların yüzde 16,8'i işsiz durumda bulunuyor. İşsizlik oranında imalat ve işletmeyi, sanatla ilgili alanlar izliyor. Sanat bölümlerinden mezunların yüzde 15,9'u işsizlik sorunu yaşıyor. Eğitimli iş gücünde işsizlik oranının yüksek olduğu bir diğer alan ise yaşam bilimleri. Bu alandan mezun olanların yüzde 14,5'i iş arıyor. 

İşsizlik gazetecilik ve bilgisayar mezunlarının da sorunu 

Sosyal ve kişisel hizmetler, bilgisayar, ulaştırma hizmetleri ve çevre koruma, iş ve yönetim, gazetecilik ve enformasyon, tarım, ormancılık ve balıkçılık, fizik bilimleri ile mimarlık ve inşaat mezunlarının işsizlik oranı üniversite mezunlarının genel işsizlik oranının üzerinde bulunuyor. 

Sosyal ve kişisel hizmetler mezunlarının yüzde 14,3'ü, bilgisayar mezunlarının yüzde 14,2'ü, ulaştırma hizmetleri ve çevre koruma mezunlarının yüzde 14,1'i, iş ve yönetim mezunlarının yüzde 13,5'i, gazetecilik ve enformasyon mezunlarının yüzde 13,2'si, tarım, ormancılık ve balıkçılık mezunlarının yüzde 12,2'si, fizik bilimleri mezunlarının yüzde 11,9'u, mimarlık ve inşaat mezunlarının yüzde 11,2'si iş sahibi değil. 

Üniversiteli işsizlerin 203 binini iş ve yönetim mezunları, 59 binini öğretmen eğitimi ve eğitim bilimleri, 46 binlik kısmını mühendislik işleri mezunları oluşturuyor. 

İşsizliğin düşük olduğu alanlar

Buna karşın bazı alanlarda işsizlik oranı oldukça düşük seviyelerde bulunuyor. Yüksekokul veya fakülte mezunları arasında işsizliğin en az olduğu alan güvenlik hizmetleri olarak dikkati çekiyor. Bu alanlardan mezun olanların işsizlik oranı yüzde 2,1'le sınırlı kalıyor. 

İşsizliğin düşük olduğu bir diğer alan ise sağlık. Sağlıkla ilgili alanlardan mezun olanlar arasındaki işsizlik oranı ise yüzde 2,4 düzeyinde bulunuyor. Veterinerler de büyük ölçüde işsizlik sorunu yaşamıyor. Veterinerler arasındaki işsiz oranı yüzde 4,7'de kalıyor. 

 Hukuk yüzde 6'lık, öğretmen eğitimi ve eğitim bilimleri yüzde 7,4, mühendislik işleri yüzde 8,4, matematik ve istatistik yüzde 9,3, beşeri bilimler yüzde 9,8, sosyal bilimler ve davranış bilimleri yüzde 10'luk işsizlik oranıyla, üniversite mezunlarının genel işsizlik oranının gerisindeki alanları oluşturuyor.  

Bu konularda ilginizi çekebilir