64. Hükümet 2016 Eylem Planı'na göre yapılacak vergi düzenlemeleri

Recep BIYIK
Recep BIYIK VERGİ PORTALI recep.biyik@tr.pwc.com

18 Kasım 2015 tarihinde bu köşede yer alan “Vergide Neler Olacak” başlıklı makalede, AK Parti'nin seçim beyannamesinde yer alan vergi konusundaki vaatleri ve yapılacak düzenlemeleri özetlemiştim.

25 Kasım 2015 tarihinde Hükümet Programı TBMM’de sunuldu. Görüldü ki, Hükümet Programı'nda yer alan vergi konuları, AK Parti'nin seçim beyannamesinde yer alan konulardan çok da farklı değildi.

Geçtiğimiz günlerde, “64. Hükümet 2016 Yılı Eylem Planı (İcraatlar ve Reformlar)” kamuoyuna açıklandı. Planda yer alan konular da hemen hemen seçim beyannamesindeki ve Hükümet Programı'ndaki konularla doğal olarak aynı. Ancak Eylem Planı'nda yapılacaklar daha somutlaştırılmış ve bir takvime bağlanmış. Planda yer alan eylemler hayata geçirilebilirse, Hükümet Programı'nda yer alan vergi ile ilgili olarak planlanan bütün düzenlemeler neredeyse Hükümetin ilk yılında yapılmış olacak.

Eylem Planı'nda 2016 yılında yapılacak eylemler;

-3 ay içinde gerçekleştirilecek reformlar,

-6 ay içinde gerçekleştirilecek reformlar,

-1 yıl içinde gerçekleştirilecek reformlar,

-3 ay içinde gerçekleştirilecek vaatler,

şeklinde sınıflandırılıyor.

Toplam 67 sayfadan oluşan Eylem Planı'nda 216 eylemin gerçekleştirilmesi öngörülmüş.

Listede vergi uygulamalarını doğrudan veya dolaylı olarak ilgilendiren çok sayıda eylem var.

Okuma ve izleme kolaylığı sağlayacağını düşünerek, vergi uygulamalarıyla ilgili eylemleri aşağıda Tablo halinde özetledim.

3 ay içinde gerçekleştirilecek reformlar ve vaatler

- İmar planı değişiklikleri sonucunda ortaya çıkan değer artışının belli bir oranının kamu payı olarak tahsil edilmesini sağlayacak mevzuat çalışması yapılması.

- İmalat sanayiinde faaliyet gösteren firmaların kapasite artırımı ve verimlilik artışını sağlayacak makine-teçhizat yatırımlarının finansmanında BSMV alınmaması.

- Basit usulde vergilendirilen esnafın yıllık 8.000 TL’ye kadar kazançlarından vergi alınmaması.

-Yeni iş kuran gençlere üç yıl boyunca gelir vergisi muafiyeti sağlanması.

-Yemde ve gübrede KDV’nin kaldırılması.

6 ay içinde gerçekleştirilecek reformlar

- Vergi dairelerine verilen beyannameler ile Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen bildirgelerin tek bir platform üzerinden birleştirilerek, beyanname sayısının azaltılması.

- Gelir ve kurumlar vergisi kanunlarının birleştirilerek yeni bir Gelir Vergisi Kanunu çıkarılması.

- Vergi Usul Kanunu’nun güncellenmesi.

- Mali mevzuatta yer alan dönemsel artışları belirli bir göstergeye bağlayan tüm düzenlemelerin gözden geçirilerek ve bu tür düzenlemelerde rasyonelleşmeye gidilmesi.

- Sanayide ve evlerde kullanılan elektrikli araçlar ile ulaşım araçlarında uygulanan vergi oranlarının enerji verimliliği açısından gözden geçirilmesi.

- Enerji verimliliğini teşvik eden vergisel düzenlemeler yapılması.

- Serbest Bölgeler Kanunu’nda stratejik, büyük ölçekli veya öncelikli yatırımlara yönelik gerekli değişiklikler yapılarak, bölgelerin cazibesinin artırılması.

- Yatırımlarda bürokrasinin azaltılması.

- Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinin artırılmasına yönelik destek sağlayan kurumlar arasında koordinasyonun güçlendirilmesi ve desteklerin etkililiğinin artırılması.

- Büyükşehirlerde ilçe belediyelerinin kaynaklarının artırılmasına yönelik olarak, Belediye Gelirleri Kanunu, Emlak Vergisi Kanunu ve İmar Kanunu'nda değişiklikler yapılması.

1 yıl içinde gerçekleştirilecek reformlar

- Yatırımları daha fazla teşvik edebilmek amacıyla, ekonomik ve malî etkileri dikkate alınarak, Damga Vergisi Kanunu’nun bazı hükümlerinin ve uygulamalarının gözden geçirilerek yenilenmesi.

- Yurt içi üretime zarar vermemek hususu esas alınarak dahilde işleme rejiminin gözden geçirilerek gerekli düzenlemelerin yapılması.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar