700 bin kişi 5 ay işsiz kalacak

Sezonun sona ermesi ve tatil bölgelerindeki otellerin büyük bölümünün kasım ayından itibaren kapanacak olması nedeniyle turizm sektöründe yaklaşık 700 bin kişi 5 ay işsiz kalacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA -  Turizm sezonunun sona ermesi ve tatil bölgelerindeki otellerin büyük bölümünün kasım ayından itibaren kapanacak olması nedeniyle, sektörde yaklaşık 700 bin kişi 5 ay işsiz kalacak. 

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ, sezonun yavaş yavaş sonuna yaklaşıldığını, bölgesel olarak değişmekle birlikte bugünlerde tatil yörelerindeki doluluk oranlarının yüzde 60, 70 civarında bulunduğunu, şehir merkezine yakın otellerde ise daha yüksek dolulukların söz konusu olduğunu söyledi. 

Geçen yıla oranla turizmde bu yıl ortalama yüzde 7'lik bir artış gerçekleşeceğini ifade eden Kızıldağ, yatak kapasitesinde artış ve geceleme sayılarına bakıldığında artışın yeterli olmadığını ifade etti. 

Kızıldağ, Avrupa'da yaşanan ekonomik durgunluk, Avrupa ülkeleri ve ABD'nin Rusya'ya yaptırım kararının önümüzdeki dönemde Türk turizmini negatif etkileyebileceği uyarısında bulundu. 

700 bine yakın kişi işsiz kalacak 

Turizm sektöründe yaklaşık 1,5 milyon kişinin istihdam edildiğini, yan sektörlerle bu sayının çok daha yukarılara çıktığını bildiren Kızıldağ, özellikle sahil bölgelerinde kasım ayından itibaren turizm sezonunun sona ermesiyle çok fazla personelin işsiz kaldığını kaydetti. 

Kasım-nisan döneminde sektörde yaklaşık 700-750 bin kişinin işsiz kalacağını belirten Kızıldağ, şöyle konuştu: 

"Kış aylarında birçok otel kapanıyor, personelini de yarıya indiriyor. İstihdamdaki vergi kış aylarında kaldırılsa, ÖTV ve KDV gibi dolaylı vergiler indirilse veya hiç alınmasa kış aylarında da otelleri açık tutarız. Zaten otelleri kapattığımızda ekonomik faaliyetlerden tamamen uzak kalıyoruz, hiç vergi ödemiyoruz. İnsanlar işsiz kalıyor, alışveriş yapılmıyor, piyasa daralıyor. Vergi anlamında bazı avantajlar getirilse personelimizi istihdam etmeye devam ederiz. Ben yine sesleniyorum; Maliye Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri bu konuyu ele alsalar, bizler de sivil toplum örgütleri olarak buna katkıda bulunuruz. Özel bir takım teşvikler getirilse, bu insanlar işinden olmaz. Aileleriyle 1 milyonun üzerinde insan etkileniyor, yazık değil mi?" 

Sınırdaki gerginlik nedeniyle bazı iptaller yaşandı 

Kızıldağ, seyahat yapan insanların büyük bölümünde coğrafya bilgisinin yeterli olmadığını, Antalya'ya 800 kilometre uzakta olan Suriye sınırında yaşanan olayları bile anlatmakta zorlandıklarını dile getirdi. 

"Antalya, Suriye sınırından çok uzakta" demelerine rağmen bazı sıkıntılar yaşadıklarını vurgulayan Kızıldağ, "Maalesef Antalya'ya 800 kilometre uzaklıkta Suriye sınırında yaşanan olaylar nedeniyle bazı golf gruplarında rezervasyon iptalleri yaşandı, uluslararası toplantılarda katılımcı sayısının düştüğünü gördük. Antalya'nın savaşın kıyısında değil, çok uzağında olduğunu çok iyi anlatmamız gerekiyor" dedi. 

Gelecek sezonla ilgili iki ayrı tez 

Gelecek turizm dönemiyle ilgili iki ayrı değerlendirmenin yapıldığını ifade eden Kızıldağ, şöyle devam etti: 

"Avrupa ülkeleri ve ABD'nin Rusya'ya yaptırımları, bu nedenle Rusya'nın da onlara karşı yaptırımları var. Bu iş gittikçe kızışıyor. Bir teze göre Ruslar Avrupa'ya gidemeyecek, vize alamayacaklar. Zaten gitmemeleri yönünde Rus devletinin çağrısı oldu. Bu nedenle seneye herkes Türkiye'ye gelecek. 

İkinci tez de dünyada çok ciddi ekonomik sıkıntı var. Avrupa'yı ayakta tutan Alman ekonomisinin bile sıkıntı yaşayacağı söyleniyor. Böyle olursa insanlar harcamalarını kısar, seyahat planlarını iptal ederse turizm sektörü bundan olumsuz etkilenir. Umarım ilk varsayım doğru çıkar fakat ben ikinci tezin daha gerçekçi olduğunu düşünüyorum." 

Savaş senaryolarının turizmin en büyük tehlikesi anlamına geldiğinin altını çizen Kızıldağ, turizm ve turistin istediği en önemli şeyin güvenlik olduğunu, güvenlikle ilgili yaşanabilecek sıkıntıların 2015 turizm sezonunu olumsuz etkileyebileceğini söyledi. 

Bu senenin favorisi İran 

Bu sezon yüzdesel olarak en büyük artışın İran pazarında gerçekleştirildiğini anlatan POYD Başkanı Kızıldağ, trend devam ederse pazarın 2015 yılında da büyümeye devam edeceğini bildirdi. 

Kızıldağ, "Mart ayında Nevruz döneminde doluluklarda İran pazarının çok büyüyeceğini zaten tahmin etmiştik. Yazın gördük ki bu doğru çıktı. İran'daki yönetimin batı ile ılımlı ilişkileri, halkın baskıcı rejimden yorulması ve sosyalleşmek istemesi seyahatleri artırdı. Bu da turizm sektörünü olumlu etkiledi" diye konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir