'805 milyon kişi yeterli gıdaya ulaşamıyor'

Dünya Gıda Günü sempozyumunda konuşan BM Gıda ve Tarım Örgütü Türkiye Temsilcisi Yuriko Shoji, 805 milyon kişinin hala yeterli gıdaya ulaşamadığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilcisi Yuriko Shoji, küresel düzeyde açlığa karşı mücadelede önemli gelişmeler kaydedilmesine rağmen, 805 milyon kişinin hala yeterli gıdaya ulaşamadığını belirtti. Shoji, Ankara Barosu Eğitim ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Dünya Gıda Günü sempozyumunda, 2014 yılının BM Genel Kurulunca, "Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı" olarak ilan edildiğini anımsattı.

Küresel düzeyde açlığa karşı mücadelede önemli gelişmeler kaydedilmesine rağmen, 805 milyon kişinin hala yeterli gıdaya ulaşamadığını dile getiren Shoji, açlığa karşı mücadelede siyasi kararlılık, sosyal katılım ve aile çiftçilerinin önemini anlattı.

Shoji, Dünya Gıda Günü'nde, bu yıl seçilen "Aile Çiftçiliği: Dünyayı besle, yeryüzünü önemse" temasıyla açlık ve yoksulluk meselelerinde farkındalık yaratmanın amaçlandığını belirterek, şunları kaydetti:

"Dünya genelindeki 570 milyon çiftliğin 500 milyonu aileler tarafından işletiliyor. Aile çiftçileri sektörel olarak, dünyanın en büyük işveren grubunu oluşturur ve gıdanın yüzde 80'ini değer olarak üretiyor. Buna rağmen çoğu aile çiftçisi, özellikle geçimini aile çiftçiliğinden sağlayanların yüzde 70'i, dünyanın gıda güvenliğinden yoksun nüfusunun yoğun olduğu kırsal bölgelerde yaşıyor."

Shoji, sürdürülebilir gıda güvenliği için gençlere kırsalda gelecek imkanı sağlayan, girişim potansiyellerini açığa çıkaran eğitim programları düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.

Gıda güvenliği konusunda Türkiye'nin FAO'nun en önemli kaynak ortağı olduğunu belirten Shoji, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bu anlamda teşekkür borçlu olduklarını dile getirdi.

"Sorun üretim ve tüketim paylaşımındaki adaletsizlik"

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Başkanı Mehmet Soğancı da Türkiye'de nüfusun dörtte birinin yeterli gıdaya ulaşamadığını, yüzde 10'unun ise açlık sorunu yaşadığını savundu. Sağlıklı ve sürdürülebilir gıdaya ulaşmanın temel hak olduğunu belirten Soğancı, üretimin ve tüketimin adil paylaşılması gerektiğini söyledi.

Soğancı, bu kapsamda yerli üretimin önemine işaret ederek, "Gıda emperyalizmine karşı duruyor, insandan yana yasal düzenlemelerin yürürlüğe sokulmasını istiyoruz. Mühendis ile köylünün birlikte çalışacağı, emek eksenli tarımsal yapılanmanın gerekliliğini savunuyoruz" diye konuştu.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör de uygulanan gıda ve tarım politikalarının açlık ve yoksulluğu ortadan kaldırmakta yetersiz kaldığını savunarak, dünyada ve Türkiye'de aile çiftçiliğini ön plana çıkaracak politikaların ortaya konulmasının büyük önem taşıdığını söyledi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir