AB, bu yolla Rusya'nın ambargosunu delecek

Avrupa, Rusya'nın misilleme gıda ambargolarının ardırdan bu pazara girmenin başka bir yolunu buldu: Türkiye ve Beyaz Rusya gibi yaptırımdan etkilenmeyen 3. ülkeler üzerinden ihracat yapmak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HİLAL SARI

Rusya Avrupa’nın büyük bir kısmından gıda ithalatını durdurduğundan beri Avrupa Birliği’nde iş dünyası yeni alıcı ve satıcıları araştırıyor. İngiliz gıda üreticisi Knighsbride Foods şirketinin süpermarket üreticilerine bu yıl Lincolnshire limanından değil, Kuzey Kıbrıs ve Türkiye üzerinden ürün göndererek Rusya’nın süpermarketlerine ulaşabileceği belirtiliyor. Ticaret dünyası bu yöntemle AB ürünlerine getirilen yasaktan etkilenmemeyi umuyor. 

Knightsbride’ın Kıbrıs’ı ziyaret etmeden isminin yayınlanmasını istemeyen sahibi “Çok güçlü bağlantılarınız olması gerekiyor. Her hafta şartlar değişebiliyor” diye konuştu. Knightsbridge’in Rusya’nın Avrupa Birliği ve Norveç’ten – ayrıca ABD, Avustralya ve Kanada’dan - gelecek meyve, sebze, et, balık ve süt ürünlerine getirdiği ambargoyu delmenin bir yolunu arayan şirketlerden sadece biri. 

Kişisel kullanım için verilen izin ithalatçı için boşluk oluşturuyor 
Ukrayna krizi sebebiyle batının getirdiği yaptırımlara misilleme olarak gelen ithalat yasağı sebebiyle, ne Norveç somonu, ne İtalyan jambonu ne de Fransız peyniri Rusya’ya giremiyor olacak. Öte yandan Sovyet zamanından kalma komünist baskın sınıfın varlığına rağmen yeni Rus elitlerin gümrük kontrollerini bypass etmenin yolunu bulacağı belirtiliyor.
Yasağa göre kişisel kullanım için küçük sevkiyatlarda izin veriliyor ve bunun ithalat için boşluk oluşturabileceği belirtiliyor. 

“Rus tüketici Fransız peynirini hala istiyor, kara borsa oluşacak” 
Bazı firmaların ise Moskova ile mevcut ticaret ilişkileri olan Türkiye gibi veya Rusya ile gümrük birliğinde olan Belarus ve Kazakistan gibi ülkelere yönlenmeyi planladığı belirtiliyor. İngiltere’de PDQ Specialist Couriers taşımacılık şirketinin direktörü Luke Devlin “Tabii ki bir kara borsa pazar oluşacak. Rus tüketiciler Fransız peynirlerini hala istiyor olacak ve alabilecekler de” diye konuştu. Devlin geçtiğimiz haftalarda eski Sovyet ülkesi Belarus’tan ve diğer doğu devletlerinden daha fazla AB ürünü talebi geldiğini belirtti ve lojistik şirketlerinin yeni talebi karşılamak için yeni arayışlarda olduğunu ifade etti. Devlin “Lojistik firmaları hangi yolları kullanabileceklerini görmek isteyebilecekleri için şimdiden İngiltere veya Fransa’dan Rusya’ya Londra menşeli bir lojistik şirketi ise Deutsche Post ve Kühne & Nagen gibi büyük lojistik devlerinin bölgedeki talebin belirsizliği ve ambargonun geçici olması sebebiyle böyle bir yatırımı iki kez düşünerek değerlendireceklerini öngördü. 

‘Beyaz Rusya’da ürünün orijini kağıt üzerinde değiştirilebilir’ 
Rus yetkililer ihracatçıların ambargosuz ülkeler üzerinden ticarete devam edebileceği ihtimali üzerine yeni düzenlemeler getirdi. Minsk’teki Dışişleri Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre Beyaz Rusya’dan Rusya’ya ürün ihraç eden şirketlerin ürünün orijinini belirtme zorunluluğu bulunuyor. Fakat Beyaz Rusya’lı tüccarların önemli bir manevra alanı olduğu belirtiliyor. İsmi belirtilmeyen bir Beyaz Rusya’lı tüccar bakanlığın açıklamasında kişisel kullanım için az miktarlarda sevkiyatların kağıt üzerinde ülke orijinin değiştirilebileceğini ve Beyaz Rusya’da üretilmiş ibaresi taşıyan etiketlerin konabileceğini belirtti. Yasak duyulduğundan bu yana Rus medyasının bu yöntemlerle mizah yoluyla eleştirdiği, “Yakında sofralarımıza denize kıyısı olmayan Beyaz Rusya’dan istiridye ve karides bile gelebililir” şeklinde parodiler yapıldığı belirtiliyor.

Putin bu hamleyi gördü, Kazakistan ve Beyaz Rusya’dan işbirliği istedi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin şimdiden Kazakistan ve Beyaz Rusya devlet başkanları ile görüştü ve batının gıda ürünlerinin kendi ülkeleri üzerinden yönlendirilmemesi için işbirliklerini istedi. Rusya’nın gıda standartları otoritesinin, geçtiğimiz hafta Kazakistan sınırı yakınında, Sibirya’nın Omsk kentinde 20 ton ABD kümes hayvanı taşıyan bir tırın tespit edilip geri gönderildiğini açıkladığı belirtiliyor. Bazı Batı Avrupa tüccarlarının ise ‘AB ve Norveç’ için getirilen yasağın dışında kalan İsviçre, İzlanda hatta Liechtenstein ve Danimarka’nın AB’ye dahil olmayan Faroe Adaları üzerinden ticaret yapmanın yollarını araştırdığı ifade ediliyor. AB’li liderlerin 140 milyonluk pazarını kaybeden meyve çiftliklerine bazı telafi ödemeleri sunduğu belirtilen habere göre bunun üçüncü bir ülke üzerinden ihracat yapmak isteyen tüccarları caydıramayacağı belirtiliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir