AB için krizin yeni adı 'Ukrayna' olabilir

Analistler, AB ülkelerinin krizden çıkma sinyalleri vermesiyle birlikte, Alman ekonomisinde de toparlanmanın güçleneceğini ancak Ukrayna krizinin uzun vadede ciddi sorunlara yol açabileceğini düşünüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FRANKFURT - Uluslararası ekonomi uzmanları, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin krizden çıkma sinyalleri vermesiyle birlikte, Almanya ekonomisinde de toparlanmanın güçleneceğini ve çarkların dönmeye devam edeceğini ancak Ukrayna krizinin uzun vadede ciddi sorunlara yol açabileceğini düşünüyor. 

2008 yılında Avrupa ekonomilerinde baş gösteren krizin yavaş yavaş etkilerinin azalmasıyla birlikte, lokomotif ülke kabul edilen Almanya ekonomisinde de iyileşmeler gözleniyor. Ülkenin büyümesi hızlandı ve işsizlik oranında gerileme görüldü.

Ancak son zamanlarda ülkenin enerjide dışa bağımlılığı ve Ukrayna krizlerinin etkisi ve Rusya ile olan gerilimlerden ne derecede etkileneceği ve bunun büyümeye yansımasının nasıl olacağı kamuoyunda ve uluslararası piyasalarda tartışılmaya başlandı.

AA muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan uluslararası ekonomi uzmanları, ülke ekonomisinin güçlü büyümesinin devam edeceği ancak Ukrayna krizinin bu büyümede engel teşkil edebileceği görüşünde birleşti.

Ekonomi ikinci çeyrekte yavaşlayacak

ING Group Almanya Kıdemli Ekonomisti Carsten Brzeski, Almanya ekonomisinin ikinci çeyrekte yavaşlayacağını ancak bu yavaşlamanın büyüme için endişe verici bir durum teşkil etmeyeceğini söyledi.

İkinci çeyrekteki yavaşlamanın ilk çeyrekteki güçlü bir büyümenin ardından geleceğine dikkati çeken Brzeski, bu gerilemenin bir anlamda normal büyümeye dönme anlamını taşıdığını ifade etti.

Almanya ekonomisinin bu yıl yüzde 1.7 büyümesini beklediklerini aktaran Brzeski, "Güçlü bir ilk çeyrekle bütün yıl boyunca işler iyi gidebilir. Söz konusu büyüme, inşaat sektörü gibi güçlü bir iç talep, güçlü işgücü piyasası, yüksek ücretler ve yatırımla desteklenmeli ve tüketime dayalı olmalıdır. İhracat tarafında ise Ukrayna krizleri ve Çin'in yavaşlamasından dolayı hayal kırıklıkları olabilir" dedi.

Brzeski ayrıca, Almanya'nın Rusya ve Ukrayna ile ticaretinin ülkenin toplam ihracatının yaklaşık yüzde 4'ünü oluşturduğuna işaret ederek, Ukrayna sorunun doğrudan etkisinin ilk aşamada limitli olabileceğini ancak, enerji fiyatlarının yükselmesi ve sorunlar artması durumunda dolaylı ve uzun vadeli etkilerin çok daha ciddi olabileceğini vurguladı.

"Almanya ekonomisi güçlü şekilde büyüyor bundan şüphemiz yok" 

Alman Berenberg Kıdemli Ekonomisti Christian Schulz ise Almanya ekonomisinin güçlü şekilde büyüyor olmasından şüphe duymadıklarını belirterek, "Kış çeyreği kısmen daha ılımlı bir havayla takviye edilecek. Bu etki, büyümenin normale dönmesiyle ilk bahar çeyreğinde tersine dönecek. Bunlar birlikte ele alındığında, ekonomi yıllık bazda yüzde 2'den fazla bir büyüme oranına işaret eder" diye konuştu.

Alman ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 0.8 ve 4. çeyrekte de yüzde 0.4 büyümesini beklediklerini aktaran Schulz, "Yılın son 2 çeyreğinde her yüzde 0.6'lık büyümeyle birlikte 2014 yılındaki büyüme yüzde 2.2 olur. Bu oranda tahminlerin ve hükümetin hedefinin üstünde bir rakam. 2015 yılı için ise yine benzer bir oran, yüzde 2.3 büyüme bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Son zamanlarda gündemi meşgul eden Ukrayna krizleri konusunda da değerlendirmelerde bulunan Schulz, şunları kaydetti:

"Ukrayna şu an Almanya ekonomisinin genişlemesi için en büyük problem. Almanya'nın Rusya'ya ihracatı GSYH'den aldığı paya bakıldığında Avro Bölgesi ülkelerinin ortalamasından iki kat daha önem teşkil ediyor. Almanya ayrıca Rusya'ya gaz konusunda bir çok Batı ülkesinden daha bağımlı durumda... Ukrayna krizinin büyük ticari kesintilere sebep olacağını ya da Rusya enerji ihracatının uzun süreli olarak kesileceğini öngörmesek de yatırımcı ve iş güven anketlerinde bu konuda bazı tedirginlikler olduğunu görebiliyoruz. Bu durum yatırımların hafif ve geçici şekilde azalmasına sebep olabilir."

İşsizlik oranı istikrarlı şekilde azalıyor 

Öte yandan, AA muhabirinin Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerinden elde ettiği bilgilere göre, Almanya ekonomisi Lehman Brothers'ın çöküşüyle krizin baş gösterdiği 2009 yılında yüzde 5,1 oranında sert daraldı. Ancak 2010 yılında tekrar büyümeye dönen Alman ekonomisinin büyüme oranı yüzde 4 oranında büyüdü.  

Ardından 2011 yılında yüzde 3.3 büyüyen Alman ekonomisi 2012 ve 2013 yıllarında ise sırasıyla yüzde 0.7 ve yüzde 0.4 oranında mütevazi bir büyüme kaydetti.

Ülkenin büyüme oranlarında istikrar yakalanamamasına karşın, elde edilen işsizlik oranları istikrarını koruyor. Ülkenin geçen yıl ilk çeyrekte işsizlik oranı yüzde 5.4 iken, söz konusu oran bu yılın ilk iki ayında yüzde 5.1'e gerilemiş durumda...  Ayrıca, ülke bu oranla AB'deki en az işsiz oranına sahip ülke konumunda bulunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir