'AB içindeki yabancı karşıtlığı endişe verici'

TBMM Başkanı Çiçek Oslo'daki Avrupa Parlamento Başkanları Konferansı'nda yaptığı konuşmada, "Günümüzde AB içinde yabancı karşıtı hareketlerin güç kazanması endişe vericidir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

OSLO - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Günümüzde AB içinde yabancı karşıtı hareketlerin güç kazanması endişe vericidir" dedi.

Norveç'in başkenti Oslo'daki Avrupa Parlamento Başkanları Konferansı'nın "Avrupa'da Demokrasi, Egemenlik ve Güvenlik" konulu son oturumunda Danimarka Parlamentosu Başkanı Mogens Lykketoft bir konuşma yaptı. Lykketoft, tarihin kendilerine, karşılaşılan birçok zorluğun ulusal çabalarla çözülemediğini gösterdiğini belirterek, insanoğlunun barış, kalkınma, çevre gibi konularda karşılaştığı sorunların uluslararası kuruluşlar çerçevesinde çözülebileceğini söyledi.

"Çoğumuz için NATO bölgesel barışın tesisinde mihenk taşıdır, Avrupa Birliği de 28 ülkenin ortak zorluklara karşı koymak için kurdukları bir birliktir" diyen Lykketoft, "AB'nin tarihinde ilk kez Avrupa kıtasını bütün olarak dönüştürmek, demokrasinin olduğu bölgesel kuruluşların işbirliği yaptığı bir kıta haline dönüştürme umudu olduğunu" kaydetti.

AB kurulduktan sonra insan haklarının üstünlüğü, temel haklar, hukukun üstünlüğü gibi konularda gelişme sağlayan yeni ülkelerin de birliğe katıldığını ifade eden Lykketoft ancak bugün yolsuzluklar, skandallar, yabancı düşmanlığı dahil olmak üzere birçok konuda geri dönüş yaşandığını vurguladı. Bu durumun ekonomik kriz, işsizlik gibi birçok gelişmeyle birlikte yaşandığını öne süren Lykketoft, şunları söyledi:

"Böyle zamanlarda milliyetçi akıma dönüş yaşanır; insanlar, sadece kendi kanından olanlara güveneceğini hisseder. AB'de ulusal seçimlerde sağ partiler yükseldi. Özellikle Avrupa Parlamentosu seçiminin çok açık ortaya koyduğu şekilde AB'ye halk desteğinde düşüş yaşanmakta. Avrupa hükümetleri daha fazla işbirliği yaparak işsizliğe karşı koymalı gerekli yasaları uygulamaya geçirmeli. Ayrıca özel bir sorumluluğumuz daha var; aydınlatıcı tartışmaları organize edebiliriz. Sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile bu tartışmaları daha iyi hale getirebiliriz. Vatandaşlar karar alma mekanizmalarında kendilerini dışlanmış hissetmemeli."

"Güvenlik her zaman önemli"

Güvenlik konusunun her zaman önemli olacağını ve Ukrayna'da şu anda yaşananlar sebebiyle kıtanın güvenliğinin tehdit altında olduğunun söylenebileceğini dile getiren Lykketoft, Kırım'da olanların ve Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçıların yaptıklarının Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne aykırı olduğunu söyledi.

Lykketoft, uluslararası camianın güçlü uyarılarına rağmen Rusya'nın desteğiyle birkaç gün öncesine kadar bir savaş olduğunu, bu durumun da Rusya'yı rahatsız etmekte olduğunu belirterek "Rusya AB işbirliği yıkılmakta. Rusya ile batı arasındaki işbirliğini yeniden tesis ederek Ortadoğu dahil olmak üzere uluslararası çatışmaları önlemek için çalışmalıyız. Daha geniş bir AB içine Rusya'yı ve Avrasya'nın diğer üyelerini de dahil etmek doğu ile batı arasında işbirliğini mümkün kılacaktır. Hiçbirimiz güvenliği, farklı yorumlamamalı bana daha fazla sana daha az güvenlik olmamalı, 100 yıl önce büyük bir felaket yaşandı. Benzer bir düşünceyi 21. yüzyılın başında ortaya koymamalıyız" diye konuştu. 

TBMM Başkanı Çiçek'in konuşması

TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise konuşmasında, küresel sistem güvenlik algılarının değiştiği bir dönemden geçildiğini belirterek Ortadoğu ve Akdeniz'deki kaygı verici ihtilaflar, enerji güvenliğinden siber saldırılara, yasadışı göçten çevre sorunlarına kadar önemli sorunlar yaşandığını bildirdi.

Uluslararası toplumun dayanışma ve işbirliği içinde hareket etmesinin her zamankinden daha önemli hale geldiğini vurgulayan Çiçek, "bir istikrar kuşağı oluşturmayı hedefleyen Türkiye'nin, insan odaklı dış politika izlediğini" kaydetti.

"Günümüzde AB içinde yabancı karşıtı hareketlerin güç kazanması endişe vericidir" diyen Çiçek, Türkiye'nin çevresindeki diğer sorunlarla ilgili olarak da "Türkiye Ukrayna'daki krize bu ülkenin toprak bütünlüğü temelinde hukuka ve uluslararası anlaşmalara uygun bir çözüm bulunmasını desteklemektedir. Tarihte büyük acılara maruz kalmış Kırım Tatarları'nın durumunu önemsiyoruz. Yukarı Karabağ sorunu, normalleşme önünde engel olmaya devam etmektedir. Bu drama karşı tutum takınılmasını bekliyoruz. Ayrıca Ortadoğu'da terörizm belasına karşı işbirliğine ihtiyaç vardır" dedi.

Rusya ve Ukrayna temsilcilerinden karşılıklı suçlamalar

Öte yandan konferansta konuşan Duma Başkanı Birinci Yardımcısı İvan Melnikov, "Kiev'in propaganda makinesine ve meclisteki sözlerine baktıklarında, Ukrayna yönetiminin ülkenin doğusuna karşı nasıl düşmanlık yaptığını gördüklerini" söyledi.

Kosova konusunda Belgrad'ın bombalandığını ancak Ukrayna'da bu yönde bir şey yapılmadığını ifade eden Melnikov, "Rusya insani yardım gönderiyor ancak askeri yardım gönderiyorsunuz deniliyor. Tabii ki bir tahkikat araştırması gerekiyor ama Ukrayna krizinin arkasında kim var buna bakmak lazım. Eğer transatlantik için her şey feda etmeye hazırsanız bu tehlikeli olacak. Burada hiçbir şekilde çatışmadan yana değiliz, bundan sonra atılması gereken diyalog temelinde tüm taraflarca atılması gereken bir şey" dedi.

Ukrayna Meclisi Başkanı Aleksandr Turçinov ise şunları söyledi:

"Ayrılıkçılar, Ukrayna'daki uluslararası gözlemciler dahil olmak üzere herkesi kalkan olarak kullanmaya başladı. Rusya'dan Ukrayna'ya doğru silah sevkiyatı var, köyler top atışlarıyla yok edildi. Rusya'nın özel harekat birlikleri de yer alıyor. Doğu sınırımızda artık tam ölçekli bir savaşa yol açabilecek her gün yüzlerce kişinin öldüğü bir durum var. Ruslar buraya müdahil olmadıklarını, ABD ve AB'nin yaptığını söylüyor. Bir söz var 'hırsız ancak yakalanana kadar hırsızdır'. İki kez yakalandılar, Rusya'nın silahları Ukrayna'ya giriyor. Ukraynalı çocukları, sivilleri kaçırdılar. Pekçok kanıt var elimizde ancak bunları saymak hiçbir şeyi değiştirmeyecek. Ukraynada dökülen kanın failini bütün dünya biliyor."

Konuşmaların ardından konferansın bugünkü oturumu sona erdi. Daha sonra Başbakan Erna Solberg, konuklar onuruna Akershus Kalesi'nde yemek verdi.