AB Komisyonu’ndan "yeni" genişleme yaklaşımı

Yeni AB Komisyonu Başkanı Juncker, “genişleme müzakerelerinden” sorumlu olacak AB Komisyonu Üyesi Hahn’dan “özellikle Batı Balkanlar’a odaklanmasını” istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Görev yapacağı 5 yıllık dönem için genişlemeye Avrupa Birliği’nin kapılarını kapatma kararı alan yeni AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, “genişleme müzakerelerinden” sorumlu olacak AB Komisyonu Üyesi Johannes Hahn’dan “özellikle Batı Balkanlar’a odaklanmasını” istedi.

Juncker, Hahn’a gönderdiği görevlendirme mektubunda, geçen 10 yılda yaşanan yaygın genişlemenin ardından gelecek 5 yılın konsolidasyon dönemi olduğunu ve kendi döneminde daha fazla genişleme olmayacağını teyit ederek, “Sürmekte olan, özellikle de Batı Balkanlar ile olan genişleme müzakerelerinin devam ettirilmesinden sorumlu olacaksınız” ifadelerini kullandı.

Yeni dönemde: Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakereleri 

Juncker, ana ağırlığın ise AB’nin güneyi ve doğusundaki komşularıyla siyasi ve ekonomik bağların güçlendirilmesine verilmesini istedi.

Jose Manuel Barroso başkanlığındaki mevcut AB Komisyonu’nda genişlemeyle ilgili sorumluluk alanı “Genişleme ve Avrupa Komşuluk Politikası” şeklinde ifade edilirken, yeni dönemde “Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakereleri” ifadesinin tercih edilmesi de Juncker’in öncelikleri arasında genişlemenin yer almamasının sonucu olarak algılanıyor.

AB kaynakları, önceliklerde değişme olsa bile genişlemeden sorumlu birimlerin yapısı ve yetkilerinde fazla bir değişiklik beklenmediğini ve “genişleme” vurgusunun yerini “genişleme müzakereleri” vurgusunun almasının, Türkiye ve diğer aday ülkeler için uygulanan kural ve yöntemlerde bir farklılaşmaya neden olmayacağını belirtiyor.

AB yetkilileri, genişlemenin Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkan Avusturya’ya verilmiş olmasının radikal bir değişiklik yaratmayacağını, AB Komisyonu üyelerinin, bağlı bulundukları ülkelerin değil birlik politikalarının çıkar ve hedefleri doğrultusunda çalıştığını hatırlatıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir