AB, lobi kuruluşlarını şeffaflığa zorlayacak

AP Genel Kurulu'nda onaylanan şeffaflık raporunda AB Komisyonu'ndan, 2016 sonuna kadar lobicileri kayıt olmaya zorlayacak yönetmelik çıkarması talep ediliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Avrupa Birliği'nde karar alıcıları etkilemek isteyen lobiciler şeffaf faaliyet göstermek zorunda kalacak. 

Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'nda onaylanan şeffaflık raporunda AB Komisyonu'ndan, 2016 sonuna kadar lobicileri kayıt olmaya zorlayacak yönetmelik çıkarması talep ediliyor. 

AP'de oylamaya katılan 667 parlamenterden 646'sının desteğini alan raporda, AB kurumlarından bu süre içinde lobicileri gönüllü olarak şeffaflık kaydında bulunmaya teşvik edecek tedbirler alması isteniyor. 

AP bu kapsamda kayıt yaptırmayan lobicilerin parlamentoya girişlerini sınırlandırma, milletvekillerini sadece kayıtlı lobicilerle görüşmeye teşvik etme ve kayıtlı lobicilerin bilgiye erişimini kolaylaştırma gibi önlemleri hayata geçirme kararı aldı. 

AB, 2011 ortasında lobiciler için gönüllü kayıt sistemi başlattı ve aradan geçen sürede Brüksel'deki şirket temsilciliklerinin yüzde 75'ini ve sivil toplum örgütlerinin yüzde 60'ını kayıt altına aldı. 

Buna karşın aralarında Goldman Sachs, UBS, HSBC, Banco Santander ve Royal Bank of Scotland gibi büyük bankaların da bulunduğu finans kuruluşlarının önemli bir kısmı Brüksel'de lobiciliğe ayırdıkları bütçeleri ve çalışma yöntemlerini açıklamaktan kaçınıyor. 

15-30 bin lobicinin faaliyet gösterdiği Brüksel bu alanda Washington'un ardından dünyada ikinci sırada geliyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir