AB, Orta Afrika'daki olaylar için Türkiye'den asker istiyor

Avrupa Birliği, Orta Afrika'daki şiddet olayları için aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 6 ülkeden asker istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL -  Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) geçen yıl başlayan şiddet olayları gün geçtikçe daha kötü bir hal alıyor. Ülkedeki Hristiyan milislerin, müslümanlara yönelik şiddet eylemleri sürerken AB harekete geçme kararı aldı.

Avrupa Birliği (AB), aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 6 ülkeye mektup göndererek Orta Afrika Cumhuriyeti'ne askeri destek ve insani yardım göndermelerini istedi. Avrupa Birliği'nden konuyla ilgili mektup alanlar arasında Türkiye'nin yanı sıra Kanada, Gürcistan, Norveç, Sırbistan ve Amerika Birleşik Devletleri var.

Avrupa Birliği, mektubunda bu ülkelerden yoğun çatışmalara sahne olan Orta Afrika Cumhuriyeti'ne askeri ve insani yardım konusunda katkıda bulunmalarını istedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Mun ise OAC'nin üstünde "kitle katliamı kara bulutlarının" dolaştığını belirtti ve, "Linçlerin, uzuv kesmelerin ve diğer vahşi eylemlerin" halk arasında kaos ve korkuyu artırdığını söyledi. 

"Müslümanların korunması ve katliamların engellenmesi için elimizden geleni yapmalıyız" diyen Ban, "OAC'de toplumun sosyal dokusu parçalanıyor. BM'nin savunmak için kurulduğu değerler olan barış, güvenlik, insan hakları ve kalkınma saldırı altında. Bu kan gölü karşısında verdiğimiz sözleri yerine getirmek için süratli ve güçlü bir şekilde harekete geçmeliyiz. Kitlesel katliamları önemsediğimizi söyleyip bunu engelleme görevinden kaçamayız" ifadesini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir