ABD bilançoları BIST’i hareketlendirecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Volkan ONAT / FİNANSİNVEST

 

Çarşamba günü Alcoa ile birlikte ABD’de 2Ç14 bilanço dönemi başladı. Önümüzdeki günlerde açıklanacak bilançolar nedeniyle ABD piyasalarındaki olası sektörel bazlı hareketliliğin yurtiçinde de etkilerini göreceğiz. Özellikle bugünkü Wells Fargo ve önümüzdeki hafta açıklanacak Citigroup, Goldman Sachs ve JP Morgan gibi finansal sektör şirketlerinin sonuçları bankacılık sektörü ağırlığı yüksek olan BIST’te de hareketliliğin artmasına neden olacaktır. Elbette bu dönemde Coca Cola, Intel, Apple ve Johnson & Johnson vbg… dünya devlerinin sonuçları da küresel ekonomik görünüme dair verebileceği sinyaller açısından yakından izlenmeli. Öte yandan açıklanacak sonuçların yanı sıra şirketlerin ileriye yönelik vereceği sinyaller de risk iştahı üzerinde kendini hissettirecek.

Yurtiçi özelinde ise önümüzdeki ay gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerine giderek yaklaşıyoruz. Dolayısıyla yakın vadede siyasi gelişmelerin de önem derecesinin yükseldiğini görebiliriz. İlk turun 10 Ağustos’ta gerçekleşeceği seçimler ile yeni Cumhurbaşkanı’nın kim olacağı ve başkanlık sistemine geçiş olup olmayacağı gibi argümanların piyasaları meşgul etmesi beklenebilir. Bunların yanı sıra Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olarak seçilmesi halinde piyasaları
en çok meraklandıran konuların başında yeni Başbakan’ın kim olacağı olacak. Böyle bir durumda yeni bir isime piyasaların vereceği tepkinin de çeşitlilik gösterdiğini izleyebiliriz.

Siyasi gelişmelerin yanı sıra sınır komşularımız Suriye ve Irak’taki gelişmelerin de yakından izlenmesinde fayda var. Irak Merkezi Hükümeti’nin IŞİD eylemlerine karşı çaresiz kalması Irak topraklarında üç parçalı bir siyasi harita oluşabileceğini düşündürüyor. Bu dönemde konuya Türkiye’nin yaklaşımı da kritik önemde. Haziran ayında Musul Konsolosluğu’muza yapılan saldırı ve vatandaşlarımızın rehin alınması ile bu ülkeyle olan ticari ilişkilerimiz, sınır komşumuz olan Irak’taki gelişmelere yönelik kırılganlığımızı artırıyor.