'ABD, kaya gazı ihracına başlayabilir'

Washington'daki Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi Enerji Programı Başkanı Ladislaw, ABD'nin ürettiği kaya gazı, kendi kullanımı ve ihraç etmek için yeterli miktarda olduğunu açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - ABD'nin ürettiği kaya gazını sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) olarak ihraç etmesinin önü açılabilir. 

Yıllık yaklaşık 300 milyar metreküp kaya gazı üreten ABD, serbest ticaret anlaşması (STA) olmayan ülkelere gaz ihracatı yapamıyor. ABD'li şirketlerin, STA bulunmayan ülkelere LNG satışıysa, Enerji Bakanlığının izniyle mümkün oluyor. Yeterli sayıdaki LNG tesisinin olmayışı da ihracat önünde engel teşkil ediyor. 

Anadolu Ajansına konuşan uzmanlar, gaz tesislerinin tamamlanması ve ihraç izinlerinin verilmesi durumunda ABD'nin kaya gazını, LNG olarak ihraç edebileceğini söyledi. 

Washington'daki Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi Enerji Programı Başkanı Sarah O.Ladislaw yaptığı açıklamada, ABD'nin ürettiği kaya gazının, kendi kullanımı ve ihraç etmek için yeterli miktarda olduğunu belirtti.  

Ladislaw, ileride kaya gazının daha fazla miktarda üretilmesini ve ihracına daha çok izin verilmesini beklediğini söyledi.  

ABD'nin Austin şehrindeki Teksas Üniversitesi Latin Amerika ve Karayipler Enerji Programı Direktörü Jorge R. Pinon da ABD'nin kaya gazı ihraç etmesi için LNG tesisleri yapması gerektiğini söyledi. Pinon şöyle devam etti: 

"ABD, eskiden LNG ithal eden bir ülkeydi ve terminalleri ithalat üzerine kuruluydu. Şimdi bu tesislerin ihracat yapabilmek için tekrar ayarlanması ve tasarlanması gerekiyor. LNG tesisi inşa etmek çok pahalı ve uzun bir süreç. Aynı zamanda tesisler için izin de almak gerekiyor." 

ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) en güncel verilerine göre, ülke 2012'de 280 milyar metreküp kaya gazı üretti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir