ABD tatil, döviz piyasası sakin

Piyasada ABD tatili nedeniyle hacimlerin düşük kalması ve dar batta seyir bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yeni kabinenin netleşmesi ardından kısa süreli kar satışlarının yaşandığı piyasada ABD tatili ile birlikte düşük hacimli dar bantta bir seyir bekleniyor. Piyasada ilk kez toplanacak bakanlar kurulu sonrası başbakan yardımcılarının görev dağılımları takip edilecek.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kurduğu 62. hükümetin cuma günü açıklanan ekonomi yönetiminde bir sürpriz olmayacağı beklentisini açıklama öncesi fiyatlayan dolar/TL geçen haftanın son işlem gününde kâr satışları ile karşılaşmıştı.

Davutoğlu, 62. Hükümetin listesini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın onayının ardından açıkladı. Ekonomi yönetiminde herhangi bir değişiklik yapılmazken, Davutoğlu'ndan boşalan Dışişleri Bakanlığı koltuğuna daha önce Avrupa Birliği Bakanı olan Mevlüt Çavuşoğlu getirildi. Yeni kabinede ekonomi yönetiminde öngörülmeyen bir değişim olmadı. Ali Babacan ve Mehmet Şimşek yerlerini korurken, Gümrük ve Ticaret Bakanlığına Nurettin Canikli atandı. Ancak ekonomi kökeni ile bilinen ve AKP'de ekonomiden sorumlu genel başkan yardımcılığı görevinde yer alan Numan Kurtulmuş'un da bir önceki kabinede ekonomik konularda genel koordinasyondan sorumlu Başbakan Yardımcısı olan Ali Babacan ile birlikte başbakan yardımcı olarak yer aldı.

Ekonomi kökenli iki başbakan yardımcısının kabinede yer alması piyasada Cuma günü bir miktar endişe yaratmıştı. Ancak bankacılar piyasada yaşananların kâr satışı olarak görülmesi gerektiğini Ali Babacan'ın mevcut kabineye kendisinin ekonomi politikaları üzerinde belirleyici olmayacağı bir şekilde girmesinin mümkün olmadığını düşündüklerini piyasa fiyatlamaların da geçici bir kar satışı tepkisi olduğunu belirttiler. Bu konudaki belirsizliğin bugün gerçekleşmesi beklenen ilk bakanlar kurulu ile birlikte sona ermesi bekleniyor.

Dolar/TL yeni kabinenin açıklanması öncesi işlem gördüğü 2.1550'li seviyelerden ilk tepki olarak 2.1653'e kadar yükselmişti. Kur bugün güne Cuma günü akşam saatlerindeki kapanış seviyelerinden başladı. Dolar/TL 2.1650 seviyesinde aynı saatte sepet bazında TL ise 2.4983/2.5004 seviyesindeydi.

Tahvil/bono piyasasında 13 Temmuz 2016 itfalı iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta ortalamada spot kapanış yüzde 9.06 bileşik seviyesinden gerçekleşirken valörlüde son işlem yüzde 9.07 oldu.

       

Bu konularda ilginizi çekebilir