ABD ve AB'den Rusya'ya yeni yaptırımlar yolda

Beyaz Saray, AB'nin bu hafta Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar açıklamasını beklediğini ve ABD'nin de kendi ilave tedbirlerini hayata geçireceğini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Beyaz Saray, AB'nin hafta içerisinde Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar açıklamasını beklediğini ve ABD'nin de ilave tedbirler yürürlüğe koyacağını bildirdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Tony Blinken, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, Rusya'yı Ukrayna'daki ayrılıkçılara desteğini kesmeye ve Ukrayna'yı istikrarsızlaştırmaya son vermeye ikna etmek için, bazı yeni adımların gerekli olduğunu belirtti.

Blinken, ABD Başkanı Barack Obama'nın İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya'nın liderleriyle video konferans görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, mevcut yaptırımların Rusya'nın ekonomisine zarar verdiğini, ancak Moskova yönetiminin ayrılıkçılara desteğini kesmediğini belirterek, "Bu durum devam ettikçe, ayrılıkçılar ya da Rusya tarafından daha da korkunç eylemlere girişilmesi riski mevcut. Dolayısıyla şu anda Rusya'yı izlediği yolu değiştirmeye ve Ukrayna'yı istikrarsızlaştırma çabalarına son vermeye ikna etmek için ilave adımlar atılmasına ihtiyaç var" dedi.

Obama ile video konferansta Avrupalı liderlerin de bu değerlendirmeye katıldığını belirten Blinken, "AB'nin Rus ekonomisinin kilit sektörleri dahil olmak üzere, bu hafta önemli boyutta ilave adımlar atmasını bekliyoruz. Bunun karşılığında ve Avrupa ile tam koordinasyon halinde ABD de kendi tedbirlerini yürürlüğe sokacak" diye konuştu.

Blinken bir soru üzerine, Malezya Havayolları uçağının düşürülmesinde kullanıldığı tahmin edilen SA-11 füzelerinin hala Ukrayna'da, muhtemelen ayrılıkçıların ellerinde olduğuna inanıldığını da kaydetti.