ABD'de 'Kara Cuma' protesto edildi

ABD’nin başkenti Washington’da yüzlerce kişi “Kara Cuma” alışverişini protesto ederek, siyahilerin ABD ekonomisindeki varlığına dikkati çekmeye çalıştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD’nin başkenti Washington’da yüzlerce kişi “Kara Cuma” alışverişini protesto ederek, siyahilerin ABD ekonomisindeki varlığına dikkati çekmeye çalıştı.

Ferguson'da silahsız siyasi genç Michael Brown’u öldüren Darren Wilson'ın yargılanmasına gerek görülmemesi sonrasında ülke genelinde başlayan protestolarda özellikle "siyahilerin yaşamı da değerli" olduğu vurgulanıyor. Siyahilerin yaşamın her alanında "değerli" olduğunu göstermek isteyen kesimler, ülkede “alışveriş çılgınlığı” yaratan, Şükran Günü’nün gecesinde başlayıp ertesi günün akşamına kadar süren “Kara Cuma”yı protesto ederek, Afrikan Amerikalıların ülke ekonomisinde de "değerli" bir kesim olduğunu vurgulamaya çalıştı. 

Bu noktada başkentte “Kara Cuma” protestoları için seçilen firmalardan biri, çalışanlara muamelesiyle eleştirilen ABD’deki büyük şirketlerden Wallmart oldu. Washington’da yüzlerce gösterici, Wallmart’ın önüne yürüyerek, Ferguson’da polis kurşununa hedef olan Michael Brown’ı andı ve firmanın asgari ücret düzeylerini protesto etti.

“Mağazayı kapatın” sloganları atan protestocular, tam gün çalışan için asgari ücretin saatlik en az 15 dolara çıkarılması çağrısı yaptı. Protestocuların mağaza içine girmesine engel olan polisin, protestoyu kayda alması ise eylemcilerden tepkisini çekti. 

Walmart’ın sözcüsü Amanda Henneberg, Amerikan medyasına yaptığı açıklamada, protestocuların sendika tarafından tutulmuş kişiler olduğunu ve ülke genelindeki çalışanlarını temsil etmediğini savundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir