ABD'de petrol ucuzladı, otomobil satışları arttı

ABD'de son dönemde önemli ölçüde gerileyen petrol fiyatları, otomobile olanı talebi artırdı. Otomobil devlerinin satışlarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.8'den yüzde 22'ye kadar artışlar yaşandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - General Motors, Chrysler, Nissan ve Honda gibi otomobil üreticilerinin ekim ayına ilişkin satış verileri otomobil talebininin ülke genelinde artırdığını ortaya koyarken, bunun düşen petrol fiyatlarından kaynaklandığı belirtildi. 

Nissan ve Honda'nın ekim ayı satışları geçen yılın aynı dönemine kıyasla sırasıyla yüzde 13, 3 ve yüzde 5,8 oranında artarak, her iki otomobil üreticisi için de tarihin en ekim ayı performansını olarak kaydedildi.  

Chrysler da satışlarını yüzde 22 arttırarak, 2001'den bu yana en yüksek ekim ayı satışına ulaştı. General Motors'un satışları da ekimde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0,2 yükseldi. Öte yandan, Ford'un ekim satışlarının yıllık bazda yüzde 1,7 azaldığı görüldü. 

Analistler, otomobil talebinin artmasında düşen petrol fiyatlarının etkili olduğunu ifade ederken, ekim ayında gerçekleşen satışların geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 6 arttığını öngörüyor.  

Bu arada, son dönemde önemli ölçüde gerileyen petrol fiyatları bugün itibariyle galon başına ortalama 3 doların altına geriledi. ABD merkezli yatırım