ABD'de tüketici harcamaları azaldı

ABD'de tüketici harcamaları temmuz ayında önceki aya kıyasla yüzde 0,1 geriledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON  - ABD'de tüketici harcamaları temmuz ayında önceki aya kıyasla yüzde 0,1 geriledi.  

ABD Ticaret Bakanlığı tarafından bugün açıklanan verilere göre, tüketici harcamaları temmuz ayında beklentilerin altında kalarak, yüzde 0,1 azaldı. Böylece, harcamalar yılbaşından bu yana ilk kez düşmüş oldu. Beklenti, haziranda yüzde 0,4 yükselen harcamaların, temmuz ayında da yüzde 0,3 artacağı yönündeydi. 

Buna karşın, kişisel gelirlerin ise önceki aya oranla yüzde 0,2 yükseldiği görüldü. Bir önceki ayın kişisel gelirler verisindeki artış da yüzde 0,4'den yüzde 0,5'e revize edildi.  

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyonu hesaplamak için kullandığı Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi ise bir önceki aya oranla yüzde 0,1 artarak, yıllık bazda yüzde 1,6 oldu. Fiyatı oynaklık gösteren gıda ve enerji dışındaki kalemlerden oluşan çekirdek enflasyon da yüzde 0,1 yükselerek, yıllık bazda yüzde 1,5 olarak gerçekleşti.   

Fed'in geçtiğimiz geçen ayki Açık Piyasa Komitesi toplantı tutanakları, enflasyonun yüzde 2'lik hedefin altında kalmaya devam etme olasılığının düşük olduğu belirtilmişti. Buna karşın, enflasyon son 27 aydır, yüzde 2'nin altında seyrediyor.  

Uzmanlar, tüketici harcamalarının, istihdam piyasasındaki iyileşmeye paralel olarak artmamasının ekonomik büyümeyi sınırladığını belirtiyor.  

Bu konularda ilginizi çekebilir