ABD’deki güç değişimi doları yedi yılın zirvesine taşıyor

ABD’de Cumhuriyetçilerin zaferi piyasalarca olumlu yorumlandı fakat taraflar arasında işbirliği olmaması durumunda ekonomiye bir faydası olmayacak. Doları Japon Yeni karşısında 7 yılın en yüksek seviyesine taşıyan sonuçlar Obama’yı da zorlayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DIŞ HABERLER

Cumhuiyetçiler ocak ayında sekiz yıl sonra ilk kez tekrar ABD Senatosunun kontrolünü almaya hazırlanıyor. Uzmanlar bu güç geçişinin politik ve ekonomik anlamda ABD’nin politikalarını değiştirebilceğini belirtiyor.

Bu sonuçla, Başkan Barack Obama’nın Beyaz Saray’daki son iki yılının daha da zorlaşacağı belirtiliyor. Bu güç değişimi doları yen karşısında yedi yılın en yüksek seviyesine taşıdı ve ABD hisselerini yükseltti. Çin’den gelen yavaşlama verileri sebebiyle petrol fiyatlarının dört yılın en düşüğünde seyretmesi de etkenlerden bir diğeri olarak değerlendiriliyor. Dolar Japon Yeni karşısında 114.59’a yükselerek Aralık 2007’den bu yana en yüksek seviyesini kaydetti. 

‘İşbirliği yaparlarsa ekonomi uçar’ 

Rabobank ekonomisti Philip Marey “Tüm bu sonuçları görüyoruz ama asıl önemli olan iki tarafın politika üzerinde işbirliği yapıp yapmayacağına göre değişir” diye konuştu ve tekrar bir politika çıkmazına girilmesinin ABD piyasalarındaki olumlu hareketi silebileceğine işaret etti. Marey “Cumhuriyetçiler ülkeyi yönettiklerini kanıtlamak için yıkıcı girişimlerde bulunabiliyor. Eğer işbirliği yapabilirlerse bu ekonomiyi coşturabilir, özellikle altyapı alanında yapılması gerekenler yapılırsa” diye konuştu. 

Obama’nın son iki yılı zorlu geçecek 

Seçmen 100 üyeli Senato’nun üçte birinden fazlası, 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nin tamamı ve 36 eyalet valisini belirlemek için sandık başına gitti. 2010’dan bu yana Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçiler, Senato’da ise Demokratlar çoğunluktaydı. Senatoda cumhuriyetçilerin Devlet Başkanı Barack Obama’nın görev süresinin son iki yılında Senato'nun tam kontrolünü ele aldığı belirtilen habere göre, Temsilciler Meclisi'nde de Cumhuriyetçilerin oranında artış yaşandı. 

ABD hisse piyasaları sonuçlarla ralli yaptı 

Finansal piyasalar cumhuriyetçilerin Senato'da ve Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu elde etmesini olumlu yorumladı ve ABD hisse piyasaları ralli yaptı. 

Kurtarma paketlerine son verecek yasa hazırda bekliyor 

Cumhuriyetçiler tarafından yönetilen bir Senato'nun kurumsal vergi reformlarını ve altyapı konusunu ele alacağı beklenirken, uzmanlar önümüzdeki günlerde batma tehlikesi yaşayan büyük kuruluşların vergi mükelleflerinin parasıyla kurtarılmasına son vermeyi amaçlayan Dodd-Frank yasasına el atmaları bekleniyor. 

Enerji ihracatı liberalleşecek TTIP süreci hızlanabilir

Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisi veSenato'yu en son 2006 yılında kontrol ediyordu. 2016’da gerçekleşecek ABD Başkanı seçimlerinden önce Cumhuriyetçilerin, enerji ihracatlarını liberalleştirmek, uluslararası ticaret anlaşmaları imzalamak ve bankalara getirilen kısıtlamaları gevşetmek gibi eylemlerin ajandasında olduğu belirtiliyor. Bu önceliklerin ABD ve Avrupa Birliği arasında müzakereleri devam eden serbest ticaret anlaşması TTIP’nin süreçlerini hızlandırabileceği belirtiliyor.

Ebola, Rusya ve IŞİD eleştirileri Obama desteğini yüzde 40’ın altına düşürdü

Obama’nın her ikinci kez seçilen ABD Başkanı’nın yaşadığı düşüşü yaşadığı belirtilen haberde, ABD ekonomisi son on yılın en hızlı büyümesini kaydetmiş olsa da, ücretlerin bu gelişimin faydasını hissetmediği belirtiliyor. Beyaz Saray, Ebola salgını, Ukrayna kirizi ve IŞİD karşıtı mücadelede de daha tehlikeli bir hayat sağladığı gerekçesiyle eleştirilmişti. Gözlemcilere göre Cumhuriyetçiler çoğunluğu ele geçirirek Obama yönetiminin son iki yılındaki icraatını tamamen kilitleme gücüne sahip oldu. Kamuoyu araştırmaları, Demokrat Obama’nın halk desteğinin yüzde 40’ın altına indiğine işaret ediyor.

Seçim bütçesi 4 milyar dolarla 100 Ebola tedavi merkezi kurulabiliyor

Seçim bütçesi 4 milyar dolarla 100 Ebola tedavi merkezi kurulabiliyor Toplamda neredeyse 4 milyar dolar harcanmış olması beklenen ara seçimler, seçimleri denetleyen Centre for Responsive Politics verilerine göre bir rekor olarak kaydedildi. CNN’de yer alan bir haberde bu rakamın ABD’nin Ebola’ya destek olmak için verdiği mikrarın 10 katı olduğu, ve Batı Afrika’da 4 milyar dolar ile yıllarca devam edebilecek 100 tedavi merkezi açılabileceği belirtildi.