ABD'den Erdoğan'a 'Hitler' yanıtı

ABD, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Harf, Erdoğan'ın "Biz Hitler zulmüne karşıyız. Hitler'in izinden giden İsrail gibi terör devletlerine de karşıyız" ifadelerini eleştirerek, açıklamaların Türkiye'nin uluslararası konumuna zarar verdiğini iddia etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, günlük basın brifinginde bir gazetecinin, "ABD yönetiminin, Başbakan Erdoğan'ı İsrail ya da diğer konularda artık geçerli bir muhatap olarak görüp görmediğine" yönelik sorusu üzerine, Erdoğan'ın İsrail'e yönelik, geçen haftaki dışişleri brifinginde de sorulan sözlerine konuyu getirerek, şöyle konuştu:

"Bu gibi açıklamaların Türkiye'nin (Gazze'deki) durumu etkin biçimde etkileme yeteneğinin altını oyduğunu düşünüyoruz. Bu açıklamaların ne kadar kırıcı ve kötü olduğu noktasında Jen'e tamamen katılıyorum ve çok açık olmak gerekirse bunlar (bu açıklamalar) Türkiye'nin uluslararası saygınlığını zedeliyor. Bir dizi konuda Türkiye ile birlikte çalışmaya devam edeceğiz, ama bu tip açıklamaların gerçekten yeri yok."

Bir soru üzerine, Türkiye'nin Gazze'deki duruma çözüm bulma çabaları kapsamında Hamas üzerindeki etkisini kullanması gerektiğini ifade eden Harf, "Korkunç derecede kırıcı şeyler söylemeden de etkinizi kullanabilirsiniz" dedi.

Harf, bir gazetecinin, Başbakan Erdoğan'ın, "Hala Amerika, 'İsrail burada savunma hakkını kullanıyor' diyorsa, burada bir defa asıl öz eleştiriyi Amerika'nın yapması lazım. Asıl kırıcı davranan Amerika'dır" şeklindeki sözlerini sorması üzerine, "Buna bir cevabım olduğunu düşünmüyorum. Açıklamaları kendi başına kırıcıydı, nokta. Bunların hiçbir özrü yok, hiçbir haklı gerekçesi yok" dedi.

Aynı gazetecinin, Başbakan Erdoğan'ın, "Amerikalıların bazıları; 'Sayın Başbakan niye Hitler ile böyle bir benzetme yapıyor' diyor. Size ne, size ne... Sen Amerikasın, Hitler'den sana ne, ne alakan var?" şeklindeki sözlerini sorması üzerine de Harf, bu türden açıklamaların Türkiye'nin dünyadaki konumuna ve olayları etkileme yeteneklerine zarar verdiğini tekrar etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir