ABD'den İsrail'e kınama

ABD yönetimi, İsrail'in Doğu Kudüs'te Filistinlilere ait arazilere el koymasını çok sert eleştirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD yönetimi, İsrail'in Doğu Kudüs'te Filistinlilere ait 5 dönüm araziye el koymasını kınayarak, bu gelişmenin, "İsrail'i en yakın müttefiklerinden bile uzaklaştıracağı ve Filistinlerle barış çabalarına bağlılığı konusunda soru işaretleri uyandıracağı" mesajını verdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın brifinginde konunun sorulması üzerine, ABD'nin, İsrail'in Doğu Kudüs'teki bu hassas bölgeye yönelik planlarını ilerlettiğine dair haberlerden "derin endişe duyduğunu" belirtti.

Earnest, bu adımın, İsrail'in dile getirdiği, Filistinlilerle bir daimi statü anlaşmasını müzakere etme hedefine aykırı düştüğünü ve bu bölgede ihale ya da inşaatlara girişilmesi halinde bunun "çok rahatsız edici" bir mesaj vereceğini kaydetti.

Sözcü Earnest, "Bu gelişme, sadece uluslararası camiadan kınama almaya yarar, İsrail'i en yakın müttefiklerinden bile uzaklaştırır, sadece Filistinlilerle değil, (İsrail) Başbakan Netanyahu'nun ilişkiler inşa etmek istediğini söylediği Arap hükümetleriyle de olan atmosferi zehirler. Ayrıca İsrail'in Filistinlilerle müzakere edilmiş barışçıl bir çözüme olan nihai bağlılığı konusunda soru işaretleri yaratır" dedi.

ABD, Doğu Kudüs'teki binalara el konmasını da kınadı

ABD'nin ayrıca, İsrailli Yahudi yerleşimcilerin Doğu Kudüs'te Filistinlilerin yaşadığı Silvan'daki binalara el koymasını kınadığını belirten Earnest, bu el koymanın, "tanımı gereği gündemi İsraillilerle Filistinliler arasındaki gerilimleri kızıştırmak olan bir dernekle bağlantılı bireylerce" yapıldığını belirtti.

Earnest, "Bu dernek tarafından girişilen provokatif eylemler, gerilimin zaten yüksek olduğu bir zamanda gerginliği sadece daha da artırır. Kudüs'ün nihai statüsüne önceden hüküm verilemez ve bu sadece taraflar arasındaki doğrudan müzakereler yoluyla meşru şekilde belirlenebilir. Bu hassas zamanda, tarafları, güveni yeniden oluşturmaya, sükuneti teşvik etmeye ve barış yoluna geri dönmeye yönelik çabalarını ikiye katlamaya çağırıyoruz" diye konuştu.

Earnest, ABD Başkanı Barack Obama'nın bugün Netanyahu ile Beyaz Saray'daki görüşmesinde, konuyla ilgili ABD'nin kaygılarını gündeme getirdiğini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de "Bu gelişme, sadece uluslararası camiadan kınama almaya yarar' derken, siz kınıyor musunuz peki?" sorusu üzerine, "Evet, (bu gelişmeyi) kınıyoruz" dedi.

2 bin 600 yeni yerleşim birimi yapılmasına onay

Öte yandan, Kudüs Belediyesi'nin, kente 2 bin 600 yeni yerleşim birimi yapılmasını onayladığı bildirildi.

İsrail ordu radyosunun haberine göre, Kudüs Belediyesi tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, Doğu Kudüs'te yer alan Beyt Safafa'ya 2 bin 600 yeni yerleşim birimi yapılacağı belirtildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir