ABD'ye fındık ihracatı azaldı

KFMİB Başkan Yardımcısı Gürsoy, "Ülkelere göre miktar bazında düşeşe baktığımızda rekor Amerika'da" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fındıkta ihracat sezonunun başladığı 1 Eylül'den bu yana ABD'ye gerçekleştirilen dış satım, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 60 azaldı. 

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy yaptığı açıklamada, bu yılın mart ayında etkili olan zirai donun rekolteyi düşürmesiyle fındık fiyatlarının yükseldiğini anımsattı.  

Türkiye'de artan fındık fiyatlarının ihracat fiyatına yansıdığını vurgulayan Gürsoy, bu nedenle bazı ülkelere ihracatta miktar bazında ciddi düşüş yaşandığını kaydetti. 

Gürsoy, bu sezon en az fındık ihracatının ABD'ye yapıldığına dikkati çekerek, "Ülkeler bazında baktığımızda daha çok Amerika'da bir düşüş var. Bu düşüş yüzde 60'ın üzerinde" diye konuştu. 

Çin ve Rusya'ya yapılan fındık ihracatında da azalma görüldüğüne işaret eden Gürsoy, bu düşüşün en önemli nedeninin artan fındık fiyatı olduğunu ifade etti. 

Gürsoy, ABD'nin fındığı daha ucuz satan ülkelere yöneldiğini dile getirerek, "Mesela Azerbaycan fındığını satın alıyorlar. Çünkü Türk fındığına göre daha ucuz. Ülkelere göre miktar bazında düşeşe baktığımızda rekor Amerika'da" dedi.  

Fındığın kalitesi de düştü 

ABD'ye yapılan ihracatın düşmesinde diğer etkenin fındıktaki kalite olduğuna vurgu yapan Gürsoy, şunları kaydetti: 

"Bu sene maalesef fındıkta son derece kötü bir kalite söz konusu. Özellikle Giresun fındığında yüzde 10'a yakın kabuklu fındıkta çürük var. Türk fındığı Amerikan pazarına çürük ve böcek hasarından dolayı da çok zor giriyor. Çünkü Amerika'daki standartlarla Türk standartları ve Avrupa Birliği standartları birbirine uymuyor. Özellikle Amerika'ya ihracat yapan firmaların çok dikkatli davranması lazım. Bu çürük ve böcek hasarının maksimum yüzde 2'yi geçmemesi gerekiyor ama bu sene çürük ve böcek hasarını yüzde 2'ye indirmek kesinlikle mümkün değil. Ortalama yüzde 4-5 civarında." 

Bu konularda ilginizi çekebilir