ABD'ye su ürünleri ihracatı yüzde 88 arttı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



İSTANBUL - Su Ürünleri Tanıtım Grubu, ABD'ye Türk su ürünleri ihracatının 2012 yılının Ocak - Ağustos döneminde, 2011 yılının aynı dönemine göre yüzde 88 arttığını bildirdi.

Yapılan açıklamaya göre, dünyanın en büyük gıda ithalatçıları arasında yer alan Amerika Birleşik Devletleri'ni "Hedef Pazar" olarak belirleyen Su Ürünleri Tanıtım Grubu, Boston Su Ürünleri Fuarı'ndan sonra 24-25 Eylül tarihlerinde Miami'de düzenlenen 16. Amerika Gıda ve İçecek Fuarı'na çıkartma yaptı.

Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan da, Amerikalılar'ın deniz ürünlerini çok sevdiğini, özellikle hazır gıda tüketiminin çok fazla olduğunu belirtti.

Sektörel anlamda dünyanın ikinci önemli fuarı olan Boston Su Ürünleri Fuarı ile Miami'de gerçekleşen fuara katılarak başta Amerika'dan olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinden gelen ziyaretçilere Türk su ürünlerini tanıttıklarını hatırlatan Kızıltan, bu fuarların Amerika Birleşik Devletleri'ndeki pazar paylarını artacağını ifade etti.

Kızıltan, yeni pazarların ve fuarların ihracat rakamlarına etkisinin büyük olduğunu vurgulayarak, şu bilgileri verdi:
"Amerika Birleşik Devletleri'ne Türkiye genelinden yapılan 2011 yılının 8 aylık ihracat rakamlarına baktığımızda 409 bin 773 kilogram su ürünleri ihracatı ile 2 milyon 972 bin dolar rakamına ulaşıldı. 2012'nin aynı döneminde ise 563 bin 542 kilogram su ürünleri ihracatıyla ve yüzde 88'lik artışla beraber ihracatımızın 5 milyon 585 bin dolar seviyesine yükseldi. Yoğun olarak sudak balığı ve deniz levreği ihraç edildi."
Kızıltan, başta levrek, çipura, orkinos gibi taze işlenmiş ve dondurulmuş ürünlerin ABD ve Kanada pazarı için önemli bir yeri bulunduğunu da dile getirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir