Abhazya, devlet başkanını seçecek

Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya'da "devlet başkanı" seçimi yapılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SOHUM - Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya'da "devlet başkanı" seçimi yapılacak. 

Mayıs ayında yönetim karşıtı protestoların düzenlendiği ve ülke lideri Aleksandr Ankvab'ın istifa etmek zorunda kaldığı Abhazya'da yarın halk yeni lideri belirlemek için sandık başına gidecek. 

Liderlik için Abhazya Ulusal Güvenlik Birimi Başkanı Aslan Bjaniya, eski "İçişleri Bakanı" Leonid Dzyapşba, "Savunma Bakanı" Merab Kişmariya ve eski "Başbakan" Raul Hacimba yarışıyor. 

Gürcistan'da, 1992-1993 yıllarında Tiflis yönetimi ile özerk statülü Abhazya'daki gruplar arasındaki iç savaşın ardından Gürcü birlikleri geri çekilmiş, Abhazlar bir süre sonra tek taraflı bağımsızlık ilan etmişti. Rusya'nın saldırısıyla 2008'de Gürcistan ile 5 gün süren savaşın ardından Moskova yönetimi, Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını tanımıştı. 

Rusya'nın yardımlarıyla Gürcistan'dan bağımsız hareket eden ülkede, Mayıs 2014 sonlarında yönetim karşıtı protestolar başlamış, işsizlik ve hayat pahalılığı gerekçesiyle başkanlık binasına yürüyen binlerce Abhaz, başkanın istifasını talep etmişti. Protestocular "hükümet" ve televizyon binasını işgal etmiş, "devlet başkanı" Ankvab, Gudaut bölgesindeki Rus askeri üssüne sığınmak zorunda kalmıştı. Ankvab, baskılara dayanamayarak istifa etmiş, parlamento 24 Ağustos'ta "devlet başkanlığı" için erken seçim yapılması kararı almıştı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir