Adana Beynelmilel Ziraat Sergisi 1924

Recep ŞENYURT
Recep ŞENYURT DÜNYANIN ENERJİSİ recep.senyurt@dunya.com

Tarihsel geçmişi ve birikimi yönünden olduğu kadar, tarımsal faaliyetlerin de çekim merkezi olan Adana, yaygın olarak bilinenin aksine ülkemizin ilk uluslararası fuarının “Adana Beynelmilel Ziraat Sergisi 1924” adı altında düzenlendiği kenttir. 

Çukurova Fuarcılık (ÇUFAŞ), Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi işbirliği ile hazırladığı ve Türkiye’nin ilk uluslararası fuarının anlatıldığı “1924 Adana Beynelmilel Ziraat Sergisi” kitabının tanıtımını yaptı. ÇUFAŞ, kitabın tanıtımını Adana’da düzenlen Tarım Fuarı’nda yaparak, birçok alanda ilklerin öncüsü olan Adana’nın, tarım başta olmak üzere ülkemizin en iyi fuarlarının yapıldığı bir kent olması gerektiği hedefini de koymuş oldu.

Kitap sayesinde, Adana’da bir ziraat sergisi açılması fikrinin ilk defa İzmir’de düzenlenen Türkiye İktisat Kongresi’nde konuşulduğunu öğreniyoruz. Devamındaki süreçte 1923 yılında, Adana’da bir Beynelmilel Ziraat Sergisi yapılması konusu hükümet programında da yer almış. Adana’daki yöneticiler ve Ticaret Odası, bu sürece dahil olarak serginin hazırlıklarına hız kazandırmışlar. Başlangıçta, Kasım 1923’de gerçekleşmesi düşünülen sergi, 1924 yılına ertelenmiş ve 10 Mayıs 1924’te açılmış. 

Mustafa Kemal Paşa’nın onursal başkanlığında gerçekleşen fuara, 11 farklı ülkeden 46 yabancı firma, Türkiye içinden de birçok resmî kurum, meslek örgütü ve işletme sahibi katılmış. Henüz Kurtuluş Savaşı’nın yaralarının sarılamadığı 1924 yılında bu çapta uluslararası bir organizasyon yapabilmek bir yandan yeni kurulan ama esas özgürlüğün ekonomik özgürlükte olduğuna inanan cumhuriyetin hedeflerini ve bölgenin potansiyelini gösteren güzel bir örnektir. Bu fuarın Cumhuriyetimizin ilk uluslararası fuarı olması, ülkemiz fuarcılık tarihi bakımından önemini daha da arttırmaktadır. 

Adana’nın potansiyelinin büyüklüğünü ve bunun hayata geçirilmesinin örneklerinden birini anlatan bu kitap günümüzde daha azı ile yetinilemeyeceğini göstermesi bakımından da anlamlı bir çalışma olmuş. Kent önderlerinin kentin geleceği ile ilgili söylem ve eylemlerinde artık daha azı ile yetinmeleri mümkün olamayacak, hep daha iyisini hedefl emeleri gerekecektir. 

Adana Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’nin yönlendirmeleri çerçevesinde kitabın hazırlanmasında emeği geçen başta Çukurova Fuarcılık AŞ Müdürü Burak İnceoğlu olmak üzere herkesi kutluyoruz. Buna benzer, geçmişten geleceğe ışık tutacak çalışmaların artarak devam etmesini diliyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar