'Adana'da beyin göçünü makro yatırımlar durdurabilir'

Adana'dan beyin göçünün arttığını belirten ADSİAD Başkanı Süleyman Sönmez, bölge için planlanan makro yatırımların bir an önce hayata geçmesi gerektiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NAZİRE HİÇYAKMAZER

ADANA - Adana Sanayici ve İş Adamları Derneği (ADSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, kentin özellikle son 15-20 yılda ciddi bir beyin göçü vermeye başladığını, her geçen gün bu sayının arttığını söyledi. Beyin göçünü durdurması beklenen makro yatırım planlarının hiçbirinin gerçekleşmediğini söyleyen Sönmez, "Son birkaç yıldır bölgede yapılması planlanan makro yatırımlar bizi heyecanlandırmıştı. Beyin gücünü de heyecanlandırmıştı. Tekrardan dönüş veya gideni durduracak bir umut ışığı olmuştu. Fakat geçen 4 – 5 yılda ne yazık ki bu makro yatırımların hiçbiri gerçekleşmedi" dedi.

Adana'nın kent olarak kaliteli yaşam standardı oluşturamadığını ve bir vizyon ortaya koyamadığını savunan Sönmez, "Bütün bunlar beyin göçünü ne yazık ki hızlandırdı. Katma değer üretecek birçok genç Adana'dan başka yerlere göç etti. Son yıllarda kentin dinamiklerinin hareketlenmesinin bu göçü önce durağana sonra belki geri gelmeye yönelteceğini umut ediyoruz"diye konuştu.

Yaşanan beyin göçlerinin temelinde yatan faktörün yaşanabilir alanların durumuyla alakalı olduğunun altını çizen Süleyman Sönmez, "Kaliteli eğitim alan, vizyoner olan insanlar; iyi bir yerde yaşamak, iyi bir evde oturmak istiyor. Çocuklarını iyi okullarda okutmak, daha kaliteli hizmet almak istiyor. Çeşitli aktivitelerin bulunduğu, fikir alışverişi yapabilen ortamlar arıyor. Adana bu konuda çok gelişmiş bir şehir ama son yıllarda bunun üzerine bir şey katamayınca insanlar, kendilerini daha iyi ifade edebilecekleri, daha çok kazanabilecekleri yerler aradı. Adana son 20–25 yıldır kendini yenilemedi. Ama bu dönem yenileyeceğini umut ediyoruz" şeklinde konuştu.

Bölge dinamikleri harekete geçmeli

Beyin göçünün durması ve tersine beyin göçünün sağlanabilmesi için bölge dinamiklerinin her yönüyle harekete geçmesi gerektiğini belirten Sönmez, "Acıklanan havaalanı ve turizm sektöründeki yatırımları oldukça yavaş ilerliyor.Makro projeler Yumurtalık, Ceyhan projelerinde somut yatırımlar yok. Kente vizyon kazandıracak bir plan henüz açıklanmadı. Bu projeler gerçekleştiğinde, Adana katma değeri yüksek çok önemli bir bölge haline gelecek. Dünya, bizden daha çok bu bölgenin farkında. Uluslararası alanlarda, bölgemizde muhteşem bir enerjinin olduğunu söylüyorlar. Biz enerji havzası olabiliriz ve hatta gelecekte Ortadoğu'nun finans merkezi bile olabiliriz. Bu yönde çalışmalar yapılırsa beyin göçü öncelikle durmaya başlayacak" açıklamasını yaptı.

İşsizliğin çözümü hizmet sektöründe

Başkan Süleyman Sönmez, bir yandan işçi bulamayan işveren, diğer yandan iş bulamayan işçinin olduğunu belirterek, "Bunun nedeni yetiştirilmiş işgücü olmaması. İşsizlikte Adana oldukça geri durumda. Çok uzun yıllardır, bu bölgeye tarım işçisi olarak gelmiş ciddi bir insan sayısı var. Tarımda da makineleşme artınca ve o süreç yeni yatırımlara da dönmeyince ciddi bir işsizlik ortaya çıktı. İşgücü hizmet sektöründe var. Fabrikalardaki makineleşme işgücü ihtiyacını azaltıyor. Bu yüzden artık hizmet sektörüne yönelmeliyiz. Bu açıdan kentin vizyonu büyük önem kazanıyor" diye konuştu.