Adana’dan Akatlar’a bir haftanın öyküsü

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Kitap yolculuğumuz başladı... Senenin ilk fuarı için geçtiğimiz hafta Adana’daydık. TÜYAP ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle düzenlenen Çukurova 8. Kitap Fuarı, haftasonu tıklım tıklımdı. Öğrendik ki, rekor bir rakamla, 224 bin okurun ziyaretiyle sona ermiş.

Fuardaki etkinliklerden birisi Türkiye Yayıncılar Birliği’nin (TÜRKYAYBİR), “Yayınlama Özgürlüğü Yolunda” projesi paneliydi. Birlik Genel Sekreteri Kenan Kocatürk’ün yönettiği panele Evrensel Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Songül Özkan, gazeteci-yazar İsmail Saymaz, yazar Oya Baydar konuşmacı olarak katıldılar. Salonda hiç boş yer yoktu. Önemli şeyler söylendi. İşte onlardan bir cümle, Oya Baydar’ın konuşmasından: 
İnsanın kendi mahalle baskısını aşması, siyasi baskıyı aşmasından daha zordur!
TÜRKYAYBİR, geçtiğimiz günlerde yayıncılık sektöründe 2014 rakamlarını açıkladı. Buna göre ülkemizde kitap üretimi yüzde 4.6 artmış. Kişi başına düşen kitap sayısı ise 7.3.
2014 yılında toplam 561 milyon 103 bin 770 adet kitap üretilmiş. Bu kitaplar için 344 milyon 405 bin 399 adet bandrol satın alınmış. Milli Eğitim Bakanlığı 2014 yılında ilk ve orta öğretim öğrencilerine 216 milyon 698 bin 371 adet ders kitabını ücretsiz dağıtmış. 

Kitap türlerine göre üretim şöyle:
Eğitim kitapları (% 71), yetişkin kurgu dışı (% 11) , inanç (% 9), çocuk-ilk gençlik (% 5), yetişkin kurgu (% 3), akademik yayınlar (% 1).
Bandrol adetlerine göre en fazla kitap üretilen iller sırasıyla İstanbul (% 59.5), Ankara (% 27.5), İzmir (% 13).

Türkiye İstatistik Kurumu rakamlarına göre Türkiye’nin nüfusu 76 milyon 667 bin 864. Buna göre, 2014 yılında kişi başına 7,3 kitap düşmüş.

Peki bir önceki yıl rakamlar nasıldı? 

Türkiye'de 536 milyon 259 bin 40 adet kitap üretilmişti. Kişi başına düşen kitap sayısı 7,1’di. 2014 yılı verileri göz önüne alındığında, üretilen kitap adedinde yüzde 4.6 artış olduğu görülüyor.
2014 yılında yayıncılık sektörünün toplam cirosu da geçen seneye göre yüzde 2.9’luk artışla 2 milyar 381 milyon dolara yükselmiş. 

Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin (IPA) 2014 verilerine göre Türkiye dünyanın en büyük 12. yayıncılık sektörü... Ülkemiz, üretilen yeni kitap çeşidinde ise 11. sırada yer alıyor.
Adana’da yaşadıklarımız, yayıncılık sektörünün bugünkü durumu hakkında hiç azalmayan umudumuzu daha da artırmıştı. Rakamlar da bunu destekliyor...

Adana’dan dönünce, Beşiktaş Belediyesi için on senedir düzenlediğim “Ustalara Saygı” etkinliklerinde 26 Ocak Pazartesi akşamı gerçekleştirilecek olan Abdi İpekçi’ye Saygı gecesi hazırlıklarını tamamladım.

36 yıl önce 1 Şubat’ta silahlı bir saldırı sonucu hayatını yitiren Milliyet Gazetesi’nin yayın yönetmeni ve başyazarı Abdi İpekçi için dostları, sevenleri, meslektaşları Akatlar Kültür Merkezi’nde bir araya gelecekler.

Halit Kıvanç’ın sunacağı gecede aralarında Cemre Birand, Deniz Türkali, Ergin Konuksever, Gülriz Sururi, Günel Cantak, Hıfzı Topuz, Mehmet Barlas, Melek Beler, Mete Akyol, Nazan Kuşçu, Necati Zincirkıran, Nilgün Tarkan, Okşan Atasoy, Seçkin Türesay, Selahattin Beyazıt, Selçuk Erez, Seracettin Zıddıoğlu, Şükran Somer, Zeynep Oral’ın da bulunduğu konuşmacılar ustayı anlatacaklar.
Aile adına ustanın kızı Nükhet İpekçi İzet’in de katılacağı gecede İpekçi’nin yaşamöyküsünden kesitler bir dia gösterisiyle sunulacak. Abdi İpekçi’ye Saygı etkinliği 20.00’da başlayacak. 
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar