Afrikalı liderlere 'paralel' uyarısı

2. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nde konuşan Erdoğan, "Bazı Afrika ülkeleri ile Türkiye arasına eğitim gönüllüsü maskesiyle çeşitli tehlikeli yapılanmaların nüfuz etmeye çalıştıklarını görüyoruz" diyerek Afrikalı liderlere paralel uyarısı yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MALABO - 2. Türkiye Afrika Ortaklık Zirvesi, Ekvator Ginesi'nin başkenti Malabo'da başladı. 

Zirveye katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekvator Ginesi’nde yaptığı konuşmasında Afrika ülkelerinin liderlerine paralel yapı iddialarını hatırlatarak uyarıda bulundu. Bazı Afrika ülkeleri ile Türkiye arasına sivil toplum örgütü ya da eğitim gönüllüsü maskesiyle çeşitli tehlikeli yapılanmaların nüfuz etmeye çalıştıklarını söyleyen Erdoğan, Afrikalı liderleri "Tehlikeli yapılanmaların faaliyet gösterdikleri hemen her ülkede gizli yapılanma içine giren ve ajanlık faaliyetleri artık daha da somutlaşan bu örgütlere karşı devlet ve hükümet başkanı dostlarımızın daha hassas olacaklarını umuyoruz" diyerek uyardı.

Erdoğan, şöyle devam etti:

Eğitim ve insani yardım görüntüsü altında Türkiye dahil olmak üzere faaliyet gösterdikleri her ülkede ciddi tehdit teşkil eden bu örgüt veya örgütlere karşı her türlü bilgi paylaşımına ve ortak mücadeleye hazır olduğumuzu vurgulamak isterim.

"Ebolaya karşı 5 milyon dolarlık ilave kaynak ayırdık"

Erdoğan, Ebola salgınına ilişkin ise, "Türkiye'nin Ebola salgınıyla mücadele için Afrikalı dostlarımıza şimdiye kadar yaptıklarımıza ek olarak 5 milyon dolarlık ilave bir kaynak ayırdığını açıklamak istiyorum" ifadelerini kullandı.

 Zirveye Afrika Birliği "komisyoner" düzeyinde katılıyor

Zirvenin liderler oturumuna Türkiye, Moritanya, Ekvator Ginesi, Benin ve Çad cumhurbaşkanı, Cezayir başbakan, Afrika Birliği ise birliğin en üst seviyesi olan komisyoner düzeyinde katılıyor.

Zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Türkiye'den Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker iştirak ediyor.  

Afrika Birliği Dönem Başkanı Moritanya, eski Dönem Başkanı Etiyopya, Cezayir, Nijerya, Güney Afrika, Senegal, Libya, Zimbabve, Kenya, Gana, Çad, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Mısır ile 32 ayrı Afrika ülkesinden delegasyonların yer aldığı zirveyi, Afrika ülkelerinden gelen 100'ün üzerinde gazeteci takip ediyor.

2.Türkiye Afrika Ortaklık Zirvesi Liderler Oturumu'nun açılış konuşmasını, ev sahibi Ekvator Ginesi Cumhurbaşkanı Teodoro Obiang Nguema Mbasogo yapıyor. 

Ebola'ya karşı temizleyici jel dağıtıldı

Zirvenin düzenleneceği konferans salonu ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınırken, davetlilere, Ebola'ya karşı temizleyici jel dağıtıldı. 

Zirvenin yapılacağı salon önünde Ekvator Ginesi'nin yerel dans gösterimi yapıldı. Salonda Türkiye - Afrika ilişkilerini anlatan film gösterisi bir çok dilde davetlilere gösterildi. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir